Alrik de Jong
Alrik de Jong Sparen 1 aug 2024
Leestijd: 2 minuten

Zoveel spaargeld heeft de rijkste leeftijdsgroep van Nederland

Wij Nederlanders willen van iedereen weten hoeveel geld ze hebben, maar zelf geeft niemand openheid van zaken. Gelukkig doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar dit soort onderwerpen uitvoerig onderzoek. Vandaag kijken we naar het spaargeld van de rijkste leeftijdsgroep van Nederland.

Niet iedereen heeft de luxe om te sparen, maar hoe ouder, des te groter de mogelijkheden. Kijken we alleen naar bank- en spaartegoeden, dan vormen 65 tot 75-jarigen de rijkste leeftijdsgroep van Nederland.

De rijkste leeftijdsgroep van Nederland

De bedragen in dit artikel zijn gebaseerd op de meest recente data van het CBS. Die komen uit 2022. Bij dergelijk grootschalige onderzoeken gaat er namelijk veel tijd zitten in het verzamelen en concretiseren van alle data.

We kijken hierbij niet naar het totale vermogen, maar expliciet naar bank- en spaartegoeden van huishoudens. Dit is al het geld bij banken en spaarbanken, inclusief buitenlandse spaartegoeden. Eigen woningen of effecten (waaronder obligaties en aandelen) zijn niet inbegrepen.

Dit alles bij elkaar zijn 65 tot 75-jarigen de rijkste mensen van Nederland. Het gaat om het spaargeld van huishoudens, waarbij de leeftijd van de hoofdkostwinner de graadmeter is.

Zoveel spaargeld hebben 65 tot 75-jarige Nederlanders

Dan is er nog een verschil tussen gemiddeld en mediaan. Het gemiddelde spaargeld per leeftijd valt onevenredig hoog uit, door de tegoeden van rijken en superrijken. Het mediaan geeft een realistischer beeld. Dat is het midden van een verdeling of gegevensverzameling en wordt ook wel de centrummaat of doorsnee genoemd.

LeeftijdGemiddeld bank- en spaartegoedMediaan bank- en spaartegoed
65 tot 75€68.500 €31.500

Zoals je ziet in de tabel is het gemiddelde spaartegoed (68.600 euro) meer dan twee keer zo groot als het mediaan onder de rijkste leeftijdsgroep van Nederland. De doorsnee Nederlander van 65 tot 75 jaar heeft 31.500 euro aan spaargeld. Daarmee behoren we tot de top van de wereld. Lees ook hoeveel spaartegoed 25 tot 45-jarige Nederlanders hebben. Ook interessant: het salaris per uur van de gemiddelde Nederlander.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.