Deze voeding en gewoontes boosten je serotonine en dus je geluk
Als we het EK winnen, zijn we gelukkig. Als er in onze Oranje-kroeg te weinig Hazes wordt gedraaid, zijn we ongelukkig. Als we mee moeten doen met Links Rechts van Snollebollekes, worden we ronduit suïcidaal.
In het leven heb je niet altijd controle over externe factoren, zoals wie de muziek kiest of dat het balletje tegen de binnen- of de buitenkant van de paal gaat. Beter kun je je richten op de manier waarop je erop reageert. Een belangrijke voorwaarden voor een veerkrachtige levenshouding is je serotonine-huishouding.
Zo werkt serotonine: het gelukshormoon
Serotonine staat bekend als het gelukshormoon doordat het een bepalende rol speelt in ons humeur en de totstandkoming van positieve gevoelens en pro-sociaal gedrag. Medicijnen tegen depressie richten hun pijlen dan ook specifiek op dit hormoon. Door de heropname van vrijgekomen serotonine in het brein te blokkeren, zorgen ze ervoor dat er meer serotonine in ons brein rond blijft hangen. Zo krijgt ook de gemoedstoestand een lift (voor zolang zo’n pil werkt dan).
In dit artikelen bekijken we welke natuurlijke manieren er zijn om je serotonine een boost te geven.
1. Sporten
De makkelijkste manier om je serotonine-niveau een boost te geven, is door te sporten. Inspanning zorgt voor het vrijkomen van tryptofaan, een aminozuur dat door het brein wordt gebruikt om serotonine van te maken. Het verhoogde serotonineniveau zorgt ervoor dat hardlopers een ‘runners high’ bereiken en dat geen biertje zo lekker smaakt als het biertje dat je na voetbaltraining drinkt. Zwemmen, fietsen, dansen en flink doorwandelen hebben zich ook bewezen als serotonine-verhogende bezigheden.
2. Voeding
Waarom hard werken om tryptofaan vrij te laten komen, als je ook op de bank kunt zitten en dingen met tryptofaan erin kunt opeten? Helaas is dit een minder efficiënte manier om serotonine omhoog te stuwen. Eten als eieren, kaas, kalkoen, tofu, zalm en noten bevatten veel tryptofaan, maar de vertaling naar serotonine gaat minder makkelijk. In al deze etenswaren zitten eiwitten die worden afgebroken tot andere aminozuren. Zij concurreren met tryptofaan om door de bloed-hersenbarrière te komen, een soort toegangspoort tot het brein, waardoor dit minder makkelijk zijn weg naar het brein vindt. Dit zorgt ervoor dat het eten van tryptofaan-rijk voedsel minder effectief is voor meer serotonine dan tryptofaan op te wekken middels sport.
3. Zonlicht
Over het algemeen hebben mensen in de winter minder serotonine in hun brein dan in de zomer, hetgeen we in de volksmond een winterdepressie noemen. Ook blootstelling aan zonlicht staat dan ook in relatie tot de aanwezigheid van serotonine. Minimaal tien tot vijftien minuten per dag in de buitenlucht houdt je serotonine op peil. Voor de deprimerende wintermaanden bestaan er ook daglichtlampen, waarmee je jezelf lichttherapie kunt geven.
Intensief bewegen, genoeg zonlicht meepakken en de juiste dingen eten. In theorie kun je het alle drie tegelijk doen door op een zonnig plein van links naar rechts te gaan op Snollebollekes, terwijl je handjes noten naar binnen gooit. Wijzelf krijgen daarvan juist zin in antidepressiva, maar dat ligt waarschijnlijk aan ons.
Weet je wie ook heel gelukkig wordt van Snollebollekes? Snollebollekes zelf. Rob Kemps verdient er tonnen mee.