Zo verdien je nog geld met Airbnb en deze tax betaal je bij €2.000
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FZo-verdien-je-nog-geld-met-Airbnb-en-deze-tax-betaal-je-bij-E2.000.jpg)
Er was ooit een tijd dat je nog zelf mocht bepalen wat je met je eigen woning deed. Bewonen of verhuren. In de grote steden als Amsterdam en Rotterdam is er daardoor een ware Airbnb-run geweest. Woningen werden zelfs gekocht om specifiek te verhuren, omdat dit meer opleverde dan reguliere verhuur. Maat hoe zit het nu en hoeveel belasting betaal je?
Tegenwoordig hebben steden als Amsterdam en Rotterdam regels opgesteld voor de verhuur van woningen via een platform als Airbnb. Zo is het in Amsterdam nog maar toegestaan om 30 nachten per jaar je woning te verhuren via Airbnb en in Rotterdam maximaal 60 nachten. Maar er is nog meer om rekening mee te houden.
Bijverdiensten via Airbnb
Al eerder schreven we over de potentiële bijverdiensten voor een Airbnb-verhuurder. De bijverdiensten kunnen dus per regio of stad aardig verschillen, grotendeels gedreven door plaatselijke regelgeving zoals het maximaal aantal te verhuren nachten.
VVE-regels tijdelijke verhuur
Overweeg je tijdelijke verhuur via Airbnb wees er dan van bewust dat niet alleen lokale politiek regels heeft bedacht voor de verhuur. Zit je in een Vereniging Van Eigenaren (VVE), dan kan het zomaar zijn dat in de statuten van jouw VVE is vastgelegd dat tijdelijke verhuur via een platform als Airbnb helemaal niet is toegestaan. Er zijn VVE’s die hier zelfs boetes voor (kunnen) opleggen. Raadpleeg dus altijd (mocht je onderdeel zijn van zo’n VVE) even het bestuur om achteraf gedoe te voorkomen.
Belastingdienst
En helaas, niets in ons prachtige landje is nog onbelast, dus ook je Airbnb-verdiensten niet. De belastingdienst ziet de inkomsten uit tijdelijke verhuur als inkomsten uit eigen woning (box 1 – belastbaar inkomen uit werk en woning). De regel is dat 70% van het inkomen uit tijdelijke verhuur als inkomen wordt gezien door de belastingdienst. Op de website van de belastingdienst geven zij aan dat je het totaal van de inkomsten (minus de kosten voor g/w/l, schoonmaak, was en advertentiekosten) opgeeft. Zij berekenen dan voor jou het 70% deel.
Rekenvoorbeeld belasting
Voorbeeld: je hebt in 2024 je woning 20 nachten verhuurd voor 100 euro per nacht, in totaal dus 2.000 euro. De kosten voor g/w/l, schoonmaak en was waren voor deze nachten 500 euro. Voor de belastingdienst heb je dan 2.000 – 500 = 1.500 euro aan inkomsten genoten uit tijdelijke verhuur. 70% hiervan, wordt belast, in dit geval: 1500 x 0,7 = 1050 euro.
Afhankelijk van de belastingschaal waar je in valt, betaal je hier inkomstenbelasting over. Stel je verdient minder dan 76.817 euro in 2025 dan betaal je grofweg 37,48% belasting. 37,48% over de 1.050 euro aan inkomsten = een belastingafdracht van 393,54 euro. Netto heb je dan verdiend aan de verhuur via Airbnb: 2000 euro – 500 euro – 393,54 = 1106,46 euro.
Is het nog interessant?
Die vraag kun je alleen zelf beantwoorden. Het tijdelijk verhuren van je eigen woning via Airbnb kan nog altijd interessant zijn als je bijvoorbeeld zelf op vakantie gaat. Een leuke manier om jouw eigen vakantie (deels) terug te verdienen? Verdiep je altijd goed in lokale regelgeving en check dus de VVE even of er in de statuten iets is vastgelegd rondom tijdelijke verhuur.