Waarom je wel over geld moet praten met je vrienden (en hoe je dat doet)
Vind jij praten over geld ongemakkelijk of zelfs gênant? Je bent niet de enige, maar je kunt afrekenen met het taboe. We maken samen met Rabobank een serie om een geldgesprek makkelijker te maken. Zeven tips!
Feit: wie open is over zijn geldzaken komt minder snel in de financiële problemen. Toch durven we te wedden dat jij op vrijdagavond in de kroeg niet vaak met je vrienden praat over wat jullie verdienen, uitgeven en sparen. Misschien durf je het onderwerp al helemaal niet aan te kaarten als het financieel gezien even niet zo lekker gaat.
Schrale troost
Een schrale troost: je bent zeker niet de enige. Zo’n 39 procent van de Nederlanders tussen de 20 en 79 jaar praat niet met goede vrienden of familie over financiële problemen of twijfels over geldzaken. Dat blijkt uit onderzoek van Rabobank (2020) onder ruim 2700 mensen. Van de ondervraagden zegt 17 procent het zelfs (heel) awkward te vinden om geldzaken met vrienden of familie te bespreken.
Zonde! Vanwege de inflatie en de stijgende energiekosten zijn er namelijk wel steeds meer mensen met geldzorgen. Erover praten, lucht op én geeft je meer inzicht.
Met deze 7 tips word jij de koning van het geldgesprek:
Duik de sportschool in
Of bespreek het toch gewoon in de kroeg, maar dan niet pas na tien biertjes. Een geldgesprek voeren, werkt in elk geval het beste als je het doet op een plek waar jij je op je gemak voelt en de ander ook. Probeer het gesprek in elk geval live te doen, niet telefonisch. Tenzij je denkt dat je meer open durft te zijn als je de ander niet aan hoeft te kijken.
Bedenk wat je wilt vragen
Je wilt natuurlijk zeker niet dat het gesprek doodbloedt nog voordat het is begonnen, dus bedenk vooraf wat je van de ander wilt weten. Ben je bijvoorbeeld benieuwd hoeveel geld die vriend uitgeeft aan boodschappen en leuke dingen doen? Of juist naar wat er maandelijks naar de spaarrekening gaat?
Doe een challenge
In de Praten over geld Challenge ontdek je of je een Geld Chaoot, een Superspaarder, een Big Spender of een Rekenmaster bent. Je krijgt in de e-training meer tips om over geldzaken te beginnen en je kunt anderen uitdagen om het gesprek over geld aan te gaan.
Check zijn money mindset
Je financiële opvoeding heeft grote invloed op hoe jij je geldzaken regelt, maar die van je vrienden kan weer heel anders zijn dan die van jou. Check zijn money mindset en vergelijk die met de jouwe. Misschien kun je er wat van leren. Laat je vooral door een andere kijk op geld inspireren.
Leer van pa en ma
Ben je daar niet te oud voor? No way! Natuurlijk hebben zij jaren geleden al hun best gedaan om jou financieel goed opgevoed af te leveren aan de maatschappij, maar zij zijn zelf intussen ook een stukje ouder en wijzer, net als jij. Daardoor hebben ze vast tips over wat goed werkt. En wat juist niet. Doe er je voordeel mee!
Luisteren is key
Heb jij net je geldvragen of -zorgen gedeeld? Luister dan ook even naar de ander. Nu jij erover bent begonnen, voelt hij zich misschien ook vrijer om zijn verhaal te doen. Misschien heb jij wel weer goede adviezen voor hem.
Dream big, maar wel samen
Heb je een relatie? Misschien praat je met je partner al wel over wie wat betaalt, maar heb je het ook weleens over wat jullie in de toekomst zouden willen? Op wereldreis, een (ander) huis kopen, kinderen? Check eens per jaar met je partner welke (nieuwe) dromen er zijn en wat hiervoor op financieel gebied van jullie beiden nodig is. Maak vervolgens samen een plan.
Iedereen kan een stap zetten richting een financieel gezonder leven. Praten over geld is dan belangrijk. Zeker nu, in een periode waarin vrijwel iedere Nederlander de inflatie en de stijgende energiekosten in de portemonnee voelt en geldzorgen toenemen. Praten over geld vermindert financiële stress, geeft meer inzicht en zorgt ervoor dat je sneller nieuwe mogelijkheden ziet. Weet je niet waar je moet beginnen? Via de Wegwijzer van Rabobank ontdek je binnen 2 minuten met welke stap jij het beste kunt beginnen.