In dit land waar je niet wil zijn wordt je geld automatisch meer waard
Het consumentenprijspeil stijgt onverbiddelijk door, waardoor geld zijn waarde verliest. Inflatie, heet dat. Toch is er ook een land waar je geld automatisch méér waard wordt. Dit is het gevolg van deflatie.
De afgelopen maanden lijkt de inflatie enigszins tot bedaren te zijn gekomen, maar in april lagen consumentenprijzen nog altijd 5,2 procent hoger dan een jaar eerder. Op zijn beurt tikte de inflatie op jaarbasis destijds bijna 10 procent aan. In dat opzicht lijkt zo’n 5 procent inflatie mee te vallen.
Hogere inflatie dan gewenst
Toch is die 5,2 procent meer dan centrale banken graag zien. De Europese Centrale Bank onder leiding van Christine Lagarde en De Nederlandsche Bank met Klaas Knot aan het roer hebben als doel de inflatie op 2 procent te houden. Sterker nog: dat is de taak van centrale banken.
De meeste landen slagen daar op dit moment echter niet in en zitten er een beetje (of zelfs fors) boven. Opvallend genoeg is er één land dat juist aanzienlijke deflatie kent. Dat houdt in dat het consumentenprijspeil daalt en jouw geld om die reden juist meer waard wordt. Klinkt leuk, is het niet.
Geld wordt meer waard tijdens deflatie
Het is Zuid-Soedan dat op dit moment met deflatie kampt. In april lag het algemene prijspeil 6,2 procent lager dan een jaar eerder. Je geld wordt daardoor in theorie meer waard. Toch heeft deflatie vaak desastreuze gevolgen voor de economie. Deflatie zorgt er namelijk voor dat mensen en bedrijven hun aankopen uitstellen, want over een tijdje kun je voor hetzelfde geld meer kopen. Om het hoofd boven water te houden, verlagen bedrijven hun prijzen, wat deflatie alleen maar meer in de kaart speelt. Zo kom je in een neerwaartse spiraal terecht.
Als iedereen zijn aankopen uitstelt, bestaat er een kans dat de economie stil komt te vallen. Om die reden streven centrale banken dus altijd 2 procent inflatie na, zo worden mensen en bedrijven gestimuleerd aankopen te doen en wordt de economie altijd vooruit geholpen.
Deflatie lijkt dus in eerste instantie leuk, de koopkracht van jou als consument stijgt immers. Maar zoals je nu weet kan het voor de economie rampzalig uitpakken. Ook is het minder leuk als je schulden hebt. Die worden namelijk eveneens meer waard ten tijde van deflatie.
Schrijnende situatie in Zuid-Soedan
Gekscherend zouden we als afsluiter kunnen schrijven: ‘Annuleer dat enkeltje Zuid-Soedan dus maar’. Veel valt er helaas niet te lachen. In 2011 werd het Oost-Afrikaanse land na een jarenlang, gewelddadig conflict gesticht. Daarmee is Zuid-Soedan het jongste land ter wereld.
Dit houden de 10 rijkste mensen over na oplossen wereldhonger
Hoewel de meeste strijdende partijen zich op dit moment houden aan de staakt-het-vuren-verklaring, is het nog steeds geen land waar je naartoe zou willen of moeten gaan. De rijksoverheid geeft een duidelijke waarschuwing af. ‘Reis niet naar Zuid-Soedan. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.’ Nee, doe ons dan toch maar inflatie.