5 manieren waarop geld wél gelukkig maakt
Geld maakt niet gelukkig, toch? Harvard-psycholoog Daniel Gilbert is het daar niet mee eens. “Het is een mooie en populaire gedachte”, schrijft hij in een paper. “Maar vrijwel zeker onjuist.”
Als geld je niet gelukkig maakt, dan geef je het waarschijnlijk niet uit aan de juiste dingen, zegt hij. Maar hoe moet je het dan wel spenderen?
Maakt geld nou wel of niet gelukkig?
Daniel Gilbert is erover uit: geld maakt gelukkig. Hij schreef er een paper over met Elizabeth Dunn van de Universiteit van Brits-Columbia en Timothy Wilson van de Universiteit van Virginia. Geld biedt een ‘kans op geluk’, zeggen zij, omdat mensen met geld langer en gezonder kunnen leven, vrije tijd kunnen hebben en kunnen bepalen wat ze elke dag doen.
Maar, zeggen de drie auteurs, het maakt wel uit waar je je geld aan uitgeeft.
1. Geef geld uit aan ervaringen en niet aan spullen
Misschien heb je zelf al eens ervaren dat geld uitgeven aan ervaringen voor meer geluk zorgt dan geld uitgeven aan spullen. Hoewel een nieuwe gadget of een nieuwe auto wel voor een kort geluksgevoel zorgt, wordt dit al snel onderdeel van je normale leven. En dat terwijl een vakantie, een concert of een andere ervaring nog lang voor fijne herinneringen zorgt, stellen de auteurs.
2. Geef geld uit aan anderen in plaats van jezelf
Hersenscans tonen aan dat geld uitgeven aan andere mensen de beloningscentra in je hersenen activeert. En eigenlijk is dat ook niet gek. Je voelt je goed als je anderen kan helpen (mensen zijn nou eenmaal sociale wezens) en net als met ervaringen, kun je langer op dit gevoel teren dan als je een nieuwe iPhone koopt.
3. Doe veel kleine uitgaven in plaats van een paar grote
We noemden het net al, maar we raken altijd snel gewend aan de spullen die we om ons heen hebben. Na een tijdje worden grote uitgaven zoals een nieuwe bank normaal. Je nieuwe iPhone is na een paar weken weer een gewone smartphone.
Omdat we nou eenmaal niet ongelimiteerd veel geld op onze spaarrekening hebben staan, raden de auteurs daarom aan om veel kleine uitgaven te doen. “Misschien kunnen we onze beperkte financiële middelen beter besteden door regelmatig mooie dingen te kopen in plaats van af en toe mooiere dingen te kopen”, schrijven de auteurs.
4. Denk ook aan de nadelen van wat je koopt
George Clooney was één van de eerste mensen die een Tesla kochten, maar hij heeft de elektrische auto uiteindelijk weer verkocht, omdat hij er elke keer mee aan de kant van de weg stond. De les: wanneer we iets graag willen kopen, vergeten we vaak wat de nadelen hiervan zijn. Zo is er ook de uitspraak: ‘koop een boot, werk je dood’.
Denk er goed over na voordat je een grote aankoop doet. Dat zal je een hoop hoofdpijn schelen in de toekomst.
5. Stop met eindeloos vergelijken
Stel je voor: je wil een nieuw koffiezetapparaat. De kans is groot dat je het internet opgaat en probeert uit te vogelen welk apparaat je het best kan kopen. En terwijl je eigenlijk op zoek was naar een redelijk geprijsd product, kom je door alle recensies en vergelijkingssites opeens uit op een duur fancy apparaat.
Het is niet gek dat dit apparaat het beste uit de test komt. Maar de onderzoekers dagen je uit om jezelf de volgende keer een vraag te stellen. Namelijk: maakt dit dure apparaat me echt gelukkig? Of heb ik eigenlijk aan het redelijk geprijsde apparaat genoeg? De kans is namelijk groot dat het tweede het geval is.