Onze ‘geheime’ spots in Parijs: van truffeleieren tot de leukste wijk
Parijs ken je al door en door toch? Nou, er is altijd wel weer wat nieuws te ontdekken, zoals deze ‘geheime’ adresjes. Natuurlijk is er niets geheim aan, maar hopelijk helpen we je aan eens een ander adresje in de Franse hoofdstad.
Overal ter wereld sparen mensen om ooit een keer Parijs te bezoeken. Vanuit Nederland kun je er gewoon heen met auto of trein. In dit artikel verklappen we onze geheime adresjes in Parijs. Zo ontdekte Manners onlangs een fantastisch luxe hotel en een charmant boetiekhotel, beide goed betaalbaar. We combineerden dit bezoek met een culinaire reis langs verfijnde restaurants en gezellige bistro’s en we vertellen je wat de leukste Parijse wijk van 2024 is. In dit artikel vind je alles voor een onvergetelijk verblijf in deze wereldstad.
Dit is de leukste wijk van Parijs
Het blijkt niet makkelijk kiezen te zijn waar in Parijs je wil verblijven. De stad is groot en er is veel te zien en doen. Na lang puzzelen, valt onze keuze op het Pullman Montparnasse. Dat blijkt een schot in de roos, zowel qua hotel zelf als qua locatie en wijk, want de magie van Montparnasse betovert ons meteen. Daarover straks meer, eerst even inchecken en de koffers afgeven. Pullman Montparnasse is groot, beschikt over 950 kamers maar voelt geenszins aan als een massaproduct. Het personeel is goed getraind, zeer klantvriendelijk en neemt uitgebreid de tijd om je te helpen en heeft voor alles een passende oplossing. Maatwerk en persoonlijk dus en tevens een geoliede machine die gewoon goed werkt. We zitten op de 24ste verdieping met een werkelijk schitterend uitzicht over Parijs. Beneden scan je je kaart en binnen seconden opent een lift waar je verdiepingnummer al staat ingesteld. De lift schiet naar boven en voor je het weet zit je op je kamer. De kamer is ruim, modern, mooi en goed onderhouden.
Het hotel heeft meerdere restaurants en een Skybar op de allerbovenste verdieping waar je een nóg mooier uitzicht over de stad hebt. Adembenemend. Het ontbijtrestaurant is fantastisch en biedt een zeer ruime keuze, of je nou gaat voor ultra-gezond, hartig, zoet, Franse bakker of versbereide omeletjes met groenten. We proberen elke dag een ander ontbijt, alles loopt gesmeerd dankzij de grote hoeveelheid personeel in bediening en keuken.
Dan de locatie. Montparnasse zei me eigenlijk niet zoveel, maar blijkt een enorme aanrader voor iedereen. Of je Parijs nou wel of niet goed kent, Montparnasse is stiekem de leukste wijk voor jou. Het is leuk om te voet de wijk te verkennen, want binnen de kortste keren struikel je over de leukste barretjes, restaurantjes en winkeltjes. Je moet echt even de tijd nemen om Montparnasse te ontdekken en dat is waarom het zo handig is om hier je hotel te boeken. Pullman ligt perfect, vlakbij het treinstation ook en op loopafstand van alle leuke plekken. We zitten aan de zuidkant van de Seine, hetgeen ideaal is als je bijvoorbeeld van de zomer op doorreis naar Zuid-Frankrijk een dagje Parijs als tussenstop wil.
Wat wij zo leuk vinden aan Montparnasse is dat je hier nog het echte Parijs proeft en voelt, zonder de drommen in de weg lopende toeristen die het verpesten in bijvoorbeeld kunstenaarswijk Montmartre (Sacré Coeur). In Montparnasse kun je zomaar door stille straatjes dwalen in alle rust en alles onbelemmerd zien; ja het bestaat gewoon nog in 2024! Met recht een hidden gem dus en ondanks de rust is er meer dan genoeg te doen. Ook een enorme aanrader is de Jardin de Luxembourg. Werkelijk schitterend onderhouden en veel groter dan ik had gedacht. Overal staan prachtige tuinstoelen waarin je gewoon mag loungen terwijl je wegdroomt in de zon alsof je terug bent in de tijd van Louis XIV of Napoleon. We halen hapjes bij een Griekse traiteur en eten die gewoon in dit park op en eten ’s avonds een snelle hap bij de goede en zeer betaalbare Libanees Al Fadi.
Hip restaurant met sublieme truffeleieren
De volgende avond gaan we uitgebreid uit eten bij Brasserie Barbès. Een verrassende zaak op een verrassende plek. Aangezien dit etablissement wat verder van ons hotel ligt, besluiten we op de fiets te gaan. Parijs heeft verschillende concurrerende deelfiets-services, ik durf niet te zeggen welke de beste is, maar voor ons hotel zien we een standplaats van Velib, dus kiezen we die. Voor €5 euro pp hebben we 24 uur de beschikking over een e-bike, geen slechte deal. De e-bikes zijn opgeladen, hufterproof en fietsen goed. We maken een fietstocht van een ruim half uur dwars door multicultureel Parijs, echt een belevenis op zich. Dit is een activiteit die ik sterk aanraad, veel leuker en sneller dan met een taxi of metro. Lekker in het zonnetje en je hebt ook wat beweging en je actieradius is groter dan als je loopt. Overal zijn tegenwoordig fietspaden. We hadden bovendien al 23.000 stappen gelopen die dag, dus mooie afwisseling.
Terug naar het restaurant. Brasserie Barbès is prachtig ingericht, heel stijl- en sfeervol. De kaart is een mix van klassiek Franse gerechten en wat vernieuwender gerechtjes. We proberen de chorizo-kroketjes, die zijn zo lekker dat we daar wel meer van hadden gelust, maar er komt nog genoeg dus we houden ons in. De oesters zijn lekker en goed en vriendelijk geprijsd. De gevulde truffeleieren zijn vers en uitstekend van smaak. Echt een topper is het krokante ei op verse spinazie met een sausje van Comté-kaas. Verder eten we een goed bereide zeebaars met venkel in een sausje van Noilly-Prat. Ook probeer ik de traditionele braadworst uit Toulouse. Lekker!
Cocktails maken kunnen ze ook bij Barbès. We proberen de margarita (altijd de beste benchmark om bars te vergelijken), de negroni, de Moscow mule en de espresso martini. Ook een twist op de old fashioned (met een mooie Franse rum) kan ons bekoren. Vanuit de eetzaal kijken we uit op een levendig kruispunt waar veel verkeer door elkaar kriebelt terwijl bovenlangs een robuust gietijzeren viaduct de trein naar het naburige station brengt. We wanen ons even in Chicago of Brooklyn, toffe plek, heel anders dan de übertoeristische zaakjes in hartje centrum. Ook de desserts vallen in de smaak en als kers op de taart gaat het licht uit en komt de voltallige bediening al zingend een reuzen-profiterole brengen met kaarsje erop voor mijn jarige vriendin. De hele zaak zingt mee, een bijzondere afsluiting van een bijzondere avond.
Romantisch boektiekhotel met yogastudio
Om ook nog de boetiekhotelsfeer te ervaren, besluiten we er toch een nachtje achteraan te plakken in een klein hotelletje in een andere wijk. HOY (Spaans voor vandaag) heeft 21 kamers en doet alles om haar gasten een gezond en mindful verblijf te bezorgen. Alles is doordacht en duurzaam gemaakt en zo ingericht dat je onthaast en vertraagt. HOY draait om genieten in het nu en dat manifesteert zich al direct als we de drempel overstappen. Overal zien we bloemen, staan we nou in een pop-up bloemenshop? Ja! Onze ogen wanen zich in een schilderij van Monet en onze neus in een parfumwinkel. Dit ongewone concept slaat enorm aan. Het hotel dompelt ons onder in een wereld van design en zintuiglijk genot met een prachtig interieur, stijlvolle details, oogstrelende meubels en het gebruik van luxe lokale producten. Ik heb voortdurend het gevoel dat ik me bevind in een driedimensionaal lifestylemagazine.
Om de totale mens nog meer op te laden, kun je er de hele dag door heerlijk biologisch eten en drinken. Op je kamer kun je zelf het kraanwater zuiveren met een blokje Japanse houtskool in de waterfles. En alsof dat nog niet genoeg is, beschikt het hotel ook over een mooie yoga-studio en een massage- en meditatieruimte. Ik neem ’s ochtends deel aan een Flow-yogasessie om de stijve ledematen weer even soepel te krijgen. De yoga-ruimte is heel mooi en trekt ook veel locals aan voor losse lessen. Al met al is HOY een heel bijzonder hotel, echt een zeer prettige ervaring.
Eten in het decor van een Franse speelfilm
De volgende avond kiezen we voor een klassieke Franse brasserie: Astair. We hebben hier goede verhalen over gehoord en willen dit restaurant graag eens zelf ervaren. Gelegen in de historische (uit 1800!) Passage des Panoramas met haar prachtige gietijzeren constructie en glazen dak, is de sfeer hier Parijser dan Parijs. Terwijl je door de overdekte galerijen zwiert met tal van artistieke winkeltjes als decor, waan je je in een Franse arthouse-film. Plots doemt er een gang op vol roezemoezende terrasjes vol tafeltjes overladen met de heerlijkste canapés en drankjes. We stappen Astair binnen en krijgen een knusse hoek toegewezen waar we lekker samen op de bank tegen elkaar aan kunnen kruipen.
De zaak zit al goed vol en een eerste blik op de kaart onthult een selectie van klassieke Franse bistro-gerechten. De Amerikanen naast ons gaan voor de echte French experience en bestellen slakken, foie gras en uiensoep. Wij nemen ei in paddenstoelenschuim met perfect gebakken paddenstoelen en blini met zure room en zalm. Als hoofdgerecht nemen we eendenborst in een reductie van rode wijn en huisgemaakte frietjes. Ook de zalm op de goed op smaak gebrachte verse spinazie krijgt de handen op elkaar. Astair beschikt over een goed gevulde wijnkelder die zich vertaalt naar een uitgebreide wijnkaart. We proberen verschillende witte wijnen, waaronder een erg lekkere Bourgogne Aligoté. Voor we aftaaien eten we nog een aantal goede desserts en tikken een Chartreuse achterover voor de digestie. Ik kan Astair zeker aanraden als je lekker en betaalbaar wil eten tegen een bijzonder Parijs decor.