Gasprijzen in Nederland kelderen ondanks aanvallen op Rode Zee
De gasprijzen in Nederland zijn gekelderd. Dit terwijl er van alles gebeurt op de Rode Zee, waardoor je juist hogere prijzen zou verwachten.
Afhankelijkheid is eigenlijk nooit goed, maar wat betreft fossiele brandstoffen is het nou eenmaal onevenredig verdeeld op de wereld. Niet zonder uitzondering kopen we gas uit landen met een dubieus regime. En anders moeten de boten met vloeibaar gas wel langs dubieuze gebieden varen.
Gasprijs in Nederland op het laagst sinds augustus 2023
De Europese gasprijzen maakten vandaag in ieder geval een paradoxale daling, terwijl er zeker vijf schepen met lng (vloeibaar gemaakt aardgas) uit Qatar sinds vrijdag stilliggen. De vraag naar gas is omlaaggegaan, doordat de voorraden in Europa nog altijd goed gevuld zijn voor de winter.
De prijs op de belangrijke gasbeurs in Amsterdam zakte in de loop van de middag zelfs tot meer dan 8 procent naar minder dan 30,00 euro per megawattuur. Daarmee bevindt de prijs zich momenteel op het laagste niveau sinds augustus vorig jaar.
Aanvallen op Rode Zee
De lng-schepen zouden via de Rode Zee naar Europa gaan, waar Houthi-rebellen uit Jemen de laatste tijd allerlei soorten schepen aanvallen, waaronder vrachtschepen. Meerdere containerrederijen, zoals Hapag-Lloyd en Maersk, mijden daarom tijdelijk deze belangrijke vaarroute en reizen om via het zuiden van Afrika.
In onder meer Nederland wordt komende dagen winters weer verwacht. Volgens weerbureau Weeronline is de kans groot dat maandag in sommige delen van het land tot wel 5 centimeter sneeuw valt. Het gaat maandag echter niet vriezen, de temperaturen liggen tussen de 1 en 5 graden, meldt het weerbureau.
Met het huidige niveau is de gasprijs nog altijd bijna twee keer zo hoog als gebruikelijk in winters voor de Russische invasie van Oekraïne. Maar de prijs, waarvoor gas op de markt wordt verhandeld, ligt wel ruim onder de piek van augustus 2022. Toen moest meer dan 340 euro per megawattuur worden betaald door zorgen over tekorten in de winterperiode als gevolg van de sterk gedaalde leveringen uit Rusland.