Gasprijs daalt verder, maar producten worden duurder
Al voor de tweede dag op rij daalde de gasprijs en de vooruitzichten lijken gunstig. Helaas is er niet alleen positief nieuws, want ondanks goedkoper gas worden producten daarentegen steeds duurder.
De Europese gasprijs ging dinsdag verder omlaag na de stevige daling op maandag. De zorgen op de gasmarkt over mogelijke tekorten in de winter lijken steeds verder af te zwakken. Bovendien zouden er de komende weken vrij milde weersomstandigheden zijn in het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland, waardoor de verwarming niet hoog opgestookt hoeft te worden.
Hoe hoog is de gasprijs op dit moment?
De prijs voor een megawattuur gas op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs noteerde dinsdagochtend ruim 3 procent lager op ongeveer 164 euro. Maandag zakte de prijs al 10 procent. De gasprijs ligt daarmee ongeveer de helft lager dan de pieken die eind augustus waren te zien, geholpen door steeds beter gevulde gasvoorraden in Europa.
Ook worden steeds meer maatregelen in Europa genomen om gas te besparen om zo weggevallen leveringen uit Rusland op te vangen. Verder is Noorwegen bezig de gasleveringen aan West-Europa te vergroten.
Geen Russisch gas meer
De Europese regeringen staan onder steeds meer druk om de kosten op te vangen van de energiecrisis, die intussen opgeblazen zijn tot het dubbele van het vermogen van Elon Musk. En een daling van de gasprijs kan veel last van de schouders nemen. Het weer is uiteraard te wispelturig om op te rekenen maar een onafhankelijkheid van Russisch gas zou een heel grote stap in de juiste richting zijn. Dat is de EU aan het bewerkstelligen.
De ministers van Financiën zijn het eens geworden over een strategisch plan om de Europese Unie vóór 2030 onafhankelijk te maken van fossiele brandstoffen uit Rusland. De lidstaten moeten nog onderhandelen over de definitieve wetgeving maar een snelle deal is nodig. Onlangs zorgden de lekkende gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 in de Oostzee voor een pijnlijke stijging in de gasprijs. En meer dan vermoedelijk zit Rusland achter de sabotage.
De Europese Commissie kwam in mei met een pakket voorstellen om de EU zo snel mogelijk af te koppelen van Russische kolen, olie en gas. De extra investeringen die daarvoor nodig zijn, onder meer voor een snellere omslag naar hernieuwbare energie, bedragen in totaal in totaal 300 miljard euro. Dus nogmaals het equivalent van de totale bankrekening van Elon Musk, plus fooi.
Dalende gasprijs, maar duurdere producten
De hoge energiekosten hebben er niet alleen bij de consument stevig ingehakt. Ook bedrijven voelen het water steeds dichterbij de lippen komen. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat gingen de producentenprijzen in augustus met 5 procent omhoog in vergelijking met een maand eerder.
En op jaarbasis gingen de prijzen die fabrikanten rekenen bij afnemers in augustus met liefst 43,3 procent omhoog, aldus Eurostat. Naast hogere kosten voor energie en materialen zijn bedrijven ook meer kwijt aan loonkosten vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. De hogere verkoopprijzen werken weer door in de inflatie. Konden we maar een winterslaapje houden.