Zoveel loonsverhoging kun je vragen bij je beoordelingsgesprek
Je knippert drie keer met je ogen en het einde van het jaar is alweer in zicht. Voor veel mensen betekent dat niet alleen de tijd van Sinterklaas en kerstmis, maar is het ook de tijd van beoordelingsgesprekken met de baas. Spannend, en toch ook de uitgelezen kans om nu écht te vragen om je verdiende salarisverhoging dan wel loonsverhoging.
Het woord verraadt het al, maar tijdens je beoordelingsgesprek word je door je werkgever beoordeeld op de prestaties die je het afgelopen jaar hebt geleverd. Vaak gaat dit niet alleen over de hoeveelheid werk die je hebt verricht, maar ook over je sociale kwaliteiten. Waarschijnlijk zal het voornamelijk gaan over de kwaliteit van je werk. Het beoordelingsgesprek is ook het moment waarop er wordt gekeken of je gemaakte afspraken bent nagekomen en of je je doelen hebt behaald. En zit jij liever lui achterover dan dat je alle capaciteiten inzet op de werkvloer? Grote kans dat je dat dan ook tijdens het beoordelingsgesprek te horen krijgt.
Op naar een hoger salaris
Wie weet komt luiheid in jouw woordenboek helemaal niet voor. Misschien vind je dan juist dat je heel goed bezig bent en heb je meer verantwoordelijkheden op je genomen dan waar je voor wordt betaald. Dat kunnen redenen zijn waardoor jij vindt dat je recht hebt op een hoger salaris. Een beoordelingsgesprek is dan een ideaal moment om dat aan te geven. Ben jij nou geen ster in het bijhouden van je prestaties en kun je je eigenlijk amper herinneren wat je het afgelopen jaar allemaal hebt gepresteerd? Dit artikel leert je een handige truc hoe je dat het beste kunt aanpakken.
Als jij wel alles keurig hebt bijgehouden en je bent overtuigd dat je een hoger salaris hoort te verdienen, dan is het tijd voor de volgende stap. Er zijn verschillende tips die je kunnen helpen aan een loonsverhoging. Maar dan rest nog de grote vraag: hoe veel loonsverhoging kun je dan vragen?
Zoveel loonsverhoging kun je vragen
Volgens de Nationale Vacaturebank ligt het percentage van salarisverhoging tussen de 5 en 10 procent per onderhandeling. Om dus te weten wat het maximale bedrag is dat je kunt vragen, neem je 10 procent van je brutomaandsalaris. Dat percentage wordt doorgaans wel gezien als de maximum haalbare salarisverhoging. Kijk eerlijk naar je prestaties, verrichte werkzaamheden en de vooruitgang die je het afgelopen jaar hebt geboekt. Bepaal aan de hand daarvan een eerlijk percentage en bereken welk bedrag je bovenop je huidige salaris zou willen. Zorg er daarna voor dat er nog wat ruimte is voor onderhandeling. Zet net wat hoger in, dan is er nog mogelijkheid tot een gesprek.