Dit zit er écht in een frikandel en nu is het klaar met de fabels
Koeienogen, varkensoren en hele paarden zouden er volgens de legendes in verwerkt worden. Het speculeren is nu voorbij. Dit zit er écht in een frikandel.
Wat was er vóór de oerknal? Waarom grijpt God niet in als hij almachtig is? Wat zit er in een frikandel? Het zijn de drie grote vragen des levens. Voor één van deze vragen geeft Manners in dit artikel een antwoord.
Wat zit er in een frikandel?
Het makkelijke antwoord op de vraag ‘wat zit er in een frikandel?’ luidt: separatorvlees. Dat zijn resten vlees die aan de botten van karkassen blijven zitten nadat de uitbeners hun werk hebben gedaan. Separatorvlees komt meestal van kippen en varkens, maar – dit deel van de mythe is dus waar – sommige producenten doen er ook 5 procent paardenvlees in.
Bovenstaande machine maakt daar een roze pasta van. Men voegt kruiden, paneermeel, water, uien en smaakversterkers toe en draait er cilindervormige staven van. Even koken, daarna frituren en voilà, zie daar de populairste snack uit de historie van de frituur. Ons volkje eet er 600 miljoen per jaar, oftewel 35 per Nederlander.
De herkomst van de mythe
Geen koeienogen, varkensoren en andere onsmakelijk klinkende ingrediënten dus? Nu niet meer, maar vroeger wel. In een onderzoek van de Universiteit Utrecht lezen we dat begin jaren ’80 nog kippenmagen, slokdarmen en zelfs hele koeienuiers in een frikandel gingen. Nu is dat niet meer toegestaan, maar de mythe is blijven bestaan.
Separatorvlees klinkt misschien niet zo fris en die roze pasta ziet er ook ietwat verdacht uit, maar eigenlijk is er niet veel mis mee. Althans, het is niet ongezonder dan een hamburger of een pond gehakt. Wél is het een stuk duurzamer. In andere landen wordt separatorvlees vernietigt, maar wij maken er de populairste delicatesse van onze nationale cuisine van. Een eerbetoon aan de Hollandse zuinigheid.
Parel van de Nederlandse cuisine
De frikandel is een parel van de Nederlandse cuisine, maar zegt dat meer over de frikandel of over de Nederlandse cuisine? Onlangs deden we onderzoek naar de gezondste keuken ter wereld en Nederland kwam er niet goed (als laatste) uit.