De Nederlandse CEO die in Silicon Valley 108 miljoen per maand verdient
Al twee keer bracht Nederlander Frank Slootman jonge softwarebedrijven in Silicon Valley succesvol naar de beurs. Derhalve ging hij een aantal jaar geleden met pensioen. Toch keerde hij na twee jaar weer terug om softwarebedrijf Snowflake te gaan leiden, en dat heeft hem geen windeieren gelegd. Inclusief zijn optiepakket verdient de CEO inmiddels 108 miljoen dollar per maand, rekende Bloomberg uit.
Dat maakt hem momenteel één van de best betaalde CEO’s in de techwereld. Zijn vermogen wordt door Forbes geschat op 1,5 miljard. Reden genoeg om eens in zijn verhaal te duiken. Wie is Frank Slootman?
Al in de jaren 90 naar Silicon Valley
Frank Slootman mag dan geboren en getogen zijn in Nederland, al meteen na zijn afstuderen vertrok hij naar de Verenigde Staten. Sinds 1995 is hij dan ook Amerikaans staatsburger. Als topman van Data Domain wist hij de start-up met twintig man in dienst uit te laten groeien tot een van de grote spelers. Nadat hij dat bedrijf in 2007 succesvol naar de beurs bracht, deed hij hetzelfde trucje in 2012 bij ServiceNow.
Zo’n vier jaar later ging hij met pensioen. Echt stilzitten deed hij overigens niet. Aan Computable vertelde hij dat hij tijdens zijn pensioen elk jaar in zeven á acht bedrijven investeerde, CEO’s adviseerde en bij verschillende bedrijven nog in de raad van bestuur zat. Maar een actieve rol als CEO was hij niet meer van plan. Totdat Snowflake op zijn pad kwam.
Snowflake is een softwarebedrijf dat andere bedrijven de mogelijkheid biedt om data extern in de cloud op te slaan. Daar geloofde hij namelijk heilig in. “Snowflake is the next big thing”, aldus de Nederlander in Silicon Valley. Hij is overigens niet de enige die dat denkt. Slootman en zijn management wisten bijvoorbeeld miljardair Warren Buffett zover te krijgen om honderden miljoenen te investeren in Snowflake. Dat is opmerkelijk, want de 91-jarige Buffett heeft de regel dat hij niet belegt in wat hij niet kent en niet begrijpt, waardoor hij lange tijd bij tech-aandelen uit de buurt bleef.
Royaal pakket aan opties
Frank Slootman zag het potentieel dus meteen toen hij Snowflake kreeg voorgeschoteld. Als je dan ook nog eens een royaal pakket aan opties krijgt aangeboden, zouden wij het ook wel weten. Bij Snowflake krijgt Slootman zo’n 400.000 dollar per jaar. Dat is al niet verkeerd, maar omdat hij sinds april 2019 elke maand een reeks opties krijgt toegekend, blijft het bij lange na niet bij die vier ton.
Toen Bloomberg meldde dat de omzet van Snowflake in het derde kwartaal meer dan verdubbeld is, werden beleggers enthousiast. Het resultaat? De aandelenkoers van Snowflake schiet omhoog. Voor Slootman betekent dit dat zijn maandelijkse optiepakketten op dit moment 95 miljoen dollar waard zijn. Even doorrekenen en dat betekent dat Slootman zo’n 1,1 miljard dollar per jaar optelt bij zijn vermogen. En wij maar denken dat jonkies de dienst uitmaken in Silicon Valley.
Waar het succes van CEO Frank Slootman vandaan?
In het interview met Computable noemt Slootman de twee belangrijkste redenen voor zijn succes. “De mensen bepalen het succes van een bedrijf”, zegt hij. Maar naast medewerkers is focus een belangrijke succesfactor. “Organisaties moeten de opgestelde bedrijfsdoelstellingen behalen. Dit kan alleen door de focus te richten op zaken die hier primair een bijdrage aan leveren. Dat klinkt logisch, maar dat het is het niet. Veel bedrijven bemoeien zich met onzin of steken tijd in secundaire activiteiten zoals het oplossen van wereldproblemen. Dat is gevaarlijk, want dan verlies je focus.”
In andere woorden: Slootman is enorm resultaatgedreven. Alles wat hij en het bedrijf doen, moet bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen. Vanaf het moment dat hij als CEO bij Snowflake begon, schrapte hij dan ook de jaarlijkse skitrip naar Tahoe met de medewerkers. En ook door de borrel die elke twee weken werd gehouden, werd een streep gezet. Eén keer per kwartaal een borrel vond Slootman genoeg.
Je mag daarvan vinden wat je wilt, maar zijn aanpak heeft ervoor gezorgd dat Snowflake nu bij de grote jongens in Silicon Valley hoort.