Dit kost een bord pasta in familierestaurant Ajax-coach Farioli
Terwijl de decemberregen het grauwe pand van Mediahuis geselt, maakt Manners een digitale reis naar Toscane. Op zoek naar het familierestaurant van Ajax-trainer Francesco Farioli.
Een interview tussen een cynische Telegraaf-journalist (Valentijn Driessen) en een weinig flamboyante Italiaan (Francesco Farioli). Daar wordt niemand vrolijk van. Zo ook niet tijdens de persconferentie voor de wedstrijd tegen Utrecht. Wat het Italiaanse journaille van zijn prestaties vond, wilde Driessen weten. Volg ik niet, antwoordde de Italiaan. Het was een interview van niks, totdat Farioli zich op de valreep iets leuks liet ontvallen. Zijn ouders waren wél blij met zijn transfer naar Ajax, vertelde hij, want sindsdien liep het storm met Nederlandse klandizie in hun familierestaurant in Italië.
Meer hebben we bij Manners niet nodig om op perstrip te gaan, zij het digitaal. We vliegen met de cursor naar Italië, op zoek naar het geheimzinnige familierestaurant van de Farioli’s.
Op zoek naar familierestaurant Ajax-trainer Farioli
Al die Hollandse klanten zijn goed geïnformeerd, want zelf hebben we wat moeite om te achterhalen waar dat familierestaurant dan zou liggen. Farioli komt van oorsprong uit de Toscaanse streek Valdinievole, waar zijn ouders een restaurant uitbaten ‘in een dorpje in de buurt’. Er liggen in de glooiende heuvels tussen de cipressen echter heel veel dorpjes, allemaal gevuld met restaurants. Maar geen een die de naam Farioli draagt.
We besluiten oude interviews met Farioli door te spitten, op zoek naar biografische details over zijn herkomst. Via een obscure Italiaanse sportwebsite komen we een stapje verder. Hier schrijft men over Farioli: “zijn familie, oorspronkelijk afkomstig uit Valdinievole, heeft nu een restaurant in Gambassi Terme, of beter gezegd in het gehucht Il Castagno.” Bingo!
Osteria del Castagno
Il Castagno is precies één kerk en vijf gebouwen groot, waarvan er een dienst doet als restaurant. Een etablissement met de weinig fantasierijke naam Osteria del Castagno. Zou dit het zijn?
Osteria del Castagno is een restaurant met traditionele Toscaanse gerechten. We zien goed gevulde borden charcuterie en pasta, geserveerd in een oubollige maar deftige mise-en-place. In de review-sectie begeven zich louter laaiend enthousiaste klanten, die o.a. het wilde zwijn aanbevelen en de balsamico-azijn “out of this world” vinden (altijd veel Amerikanen in Toscane). Een bord pasta kost zo’n 18 euro, lezen we in het menu.
Desondanks dreigt ons onderzoek op een milde teleurstelling uit te lopen, want er is geen zwart-op-wit bewijs dat de Farioli’s inderdaad deze tent uitbaten. Doelloos scrollend door de 1.517 recensies houden we halt bij een van de reacties van de eigenaar. Steeds sluit hij zijn bedankjes aan blije klanten af met ‘Il proprietario’, oftewel ‘de eigenaar’, maar eentje niet. Als reactie op een klant die zegt dat alle ingrediënten uit een straal van 30 kilometer afkomstig lijken te zijn, reageert de eigenaar als volgt:
“Si lei ha centrato il nostro lavoro. Grazie mille la rispettiamo nel nostro locale. Massimo Farioli Osteria il castagno”. We hebben hem! Massimo Farioli! De vader van de Italiaanse Ajax-coach annex filosoof.
Wie binnenkort op vakantie naar de Toscane gaat en een hapje wil eten bij de Farioli’s, moet naar het volgende adres: Via Camporbiano, 1/4, 50050 Il Castagno FI, Italië.
Andere cursortrips vanuit Sloterdijk
En zo komen we ook deze regenachtige decemberdag weer door in het weinig pittoreske Amsterdam Sloterdijk. Net als gisteren, toen we opzochten hoeveel een vliegticket vanaf Schiphol kost naar een hoofdstad die pas sinds deze week open is voor toeristen.