7 veel gemaakte fouten in een sollicitatiegesprek via video-call
Binnenkort een sollicitatiegesprek via videobellen op de planning? Let dan even goed op. Deze fouten wil je namelijk vermijden in zo’n belangrijk gesprek.
Dankzij corona is de ontwikkeling naar ‘remote’ werken in stroomversnelling geraakt. Zelfs als we straks eindelijk gedag hebben gezegd tegen COVID-19, blijven we waarschijnlijk veel thuiswerken. Deze tips voor een sollicitatiegesprek via videobellen komen dus niet alleen niet nu, maar ook in de toekomst van pas.
Alsof een sollicitatiegesprek nog niet spannend genoeg is, brengt een sollicitatiegesprek via Teams of Zoom ook nog andere uitdagingen met zich mee.
Fouten tijdens een sollicitatiegesprek via video-call
Vermijd deze zeven fouten bij een sollicitatiegesprek via Teams of Zoom. Je kunt maar beter goed voorbereid zijn.
1. Je microfoon en camera niet testen
Je kunt nog zo je best doen om professioneel over te komen, wanneer je microfoon of camera slecht of zelfs helemaal niet werkt, doe je alles teniet. Zeker als je een specifieke video-call-app niet kent (jij gebruikt bijvoorbeeld altijd Teams en niet Zoom), is het goed om het programma van tevoren een keertje te testen met je partner of een vriend(in).
Kun je direct ook het sollicitatiegesprek een keer oefenen, zodat je zelfverzekerder dat gesprek in gaat.
2. Te donkere omgeving
Natuurlijk kan het voorkomen dat het toevallig een donkere grijze dag is, maar dat is nog geen reden om in het donker te zitten. Je gesprekspartner vindt het belangrijk om je online te ‘ontmoeten’, anders had hij of zij wel om een telefoongesprek gevraagd. Donkere dag? Zorg dat je een lichtje aandoet.
3. Verkeerde outfit
Dit is een fout die je altijd kan maken, maar is helemaal makkelijk te maken nu je al 1,5 jaar thuiswerkt in minder professionele kleding. Probeer je outfit te laten aansluiten bij de werkgever. Wanneer je bij een creatieve start-up solliciteert, matcht een stijf pak met stropdas bijvoorbeeld niet. Twijfel je over je outfit? Over het algemeen geldt dat je beter overdressed dan underdressed kunt zijn in een sollicitatiegesprek.
Nog een paar kledingtips specifiek gerecht op een sollicitatiegesprek via video-call:
- Draag een broek (ja, echt). Je weet nooit wanneer je toch moet opstaan tijdens het gesprek.
- Vermijd strepen en patroontjes die trippy kunnen overkomen op camera.
- Ook de kleur van je kleding is belangrijk. Vaak werken felle kleuren niet zo goed, maar vermijd ook precies dezelfde kleur als je achtergrond.
4. Je let niet op de non-verbale communicatie
Hoe vaak heb jij je tijdens een video-call kunnen betrappen op het feit dat je naar jezelf aan het kijken bent? Geen zorgen, je bent niet narcistisch, het is heel menselijk om te willen weten of je goed overkomt op de ander. Het is een van de redenen waarom Zoom-meetings zo slopend kunnen zijn.
Maar tijdens het gesprek wil je geïnteresseerd overkomen. Je raadt het al, naar jezelf staren helpt daar natuurlijk niet bij. Net zoals aan je haar of kleding zitten bijvoorbeeld en naar iets naast of onder het scherm kijken.
5. Je lacht niet
Een recruiter of HR-manager kijkt niet alleen naar je kennis en skills, maar ook naar je persoonlijkheid. En die kan helaas heel makkelijk verloren gaan tijdens een sollicitatiegesprek via een video-call. Alleen al zoiets simpels als af en toe (glim)lachen kan een wereld van verschil maken en laat je minder overkomen als een robot.
6. Je hebt geen nette achtergrond
Het voelt als een no-brainer, maar is toch het noemen waard. Denk eraan dat werkgevers kijken naar hoe je eventueel overkomt op klanten en collega’s. Zorg daarom voor een zo neutraal mogelijke achtergrond zonder rommel, kleding en bijvoorbeeld je bed.
Je kunt natuurlijk altijd zo’n achtergrond gebruiken waarbij het net lijkt alsof je in een kantoor zit, maar eerlijk is eerlijk: nog te vaak laat de technologie het afweten als je beweegt en dat kan afleidend werken. Volgens Forbes is dit een afknapper van HR-managers en recruiters.
7. Je praat door je gesprekspartner heen
Door de vertraging in een video-call is het heel makkelijk om per ongeluk door je gesprekspartner heen te praten. Dat wil je natuurlijk niet hebben in een sollicitatiegesprek. Wacht daarom altijd even met praten tot je zeker weet dat de andere persoon is uitgepraat. Dat heeft nog een bijkomend voordeel: zo heb je even de tijd om na te denken over je antwoord.