5 veelgemaakte fouten tijdens sit-ups en hoe je ze voorkomt
Het is de klassieker onder de buikspieroefeningen: de sit-up. Sit-ups zien er vrij simpel uit, maar het is ook een oefening die je snel fout kunt doen.
Thuis fitnessen is een goed initiatief, maar het kan ook averechts werken. Bij push-ups maken veel mensen bijvoorbeeld deze fouten, en ook sit-ups worden lang niet altijd goed gedaan.
5 veelvoorkomende fouten bij sit-ups
Voorkom daarom de onderstaande vijf veelgemaakte fouten en kweek die buikspieren van staal op de juiste manier.
1. Trekken aan je hoofd
Het is helemaal oké om jouw handen achter je nek te vouwen tijdens een sit-up voor meer evenwicht. Zorg er alleen voor dat je niet aan je nek trekt om omhoog te komen. Hierdoor wordt de oefening een stuk minder effectief, omdat je de kracht niet meer uit je buikspieren haalt. Je traint hiermee je nekspieren (op een verkeerde manier). Kijk naar de workout van Max verstappen hoe je dat wel doet. terug naar de sit-ups: hou je handen losjes tegen je nek, en trek jezelf niet omhoog.
2. Je armen gebruiken
Mag je dan je armen zwaaien om makkelijker omhoog te komen? Je voelt ‘m al aankomen: dat is ook niet al te best. Door te zwaaien met je armen kom je wellicht makkelijker van de grond, maar dit smokkelen gaat je niet helpen om sterkere buikspieren te trainen. Niet meer doen dus.
3. Alleen deze oefening doen voor je buikspieren
Sit-ups worden door menig sporter gezien als de heilige graal om buikspieren te krijgen. En natuurlijk doen die bewegeingen iets voor je buikspieren, maar het is niet de beste manier om ze te trainen. Hier lees je meer over fabels die met het trainen van je buikspieren te maken hebben.
4. Je voeten komen van de grond
Knoop in je oren: tijdens het uitvoeren van een sit-up hou je jouw voeten op de grond. Als het zwaarder wordt, dan heb je al snel de neiging om je voeten van de grond te halen. Zo maak je het voor jezelf makkelijker. Maar om de oefening goed uit te voeren, is het belangrijk om de voeten op de grond te houden. Heb je hier echt moeite mee? Klem je voeten dan onder een zwaar object, zodat ze niet van de grond af kunnen.
5. Je voert een sit-up uit met een holle rug
Zorg er altijd voor dat je jouw rug recht houdt tijdens het uitvoeren van een sit-up. Een holle rug zorgt er niet alleen voor dat je jouw buikspieren niet volledig traint, het kan ook zorgen voor vervelende rugblessures.
Hoe je sit-ups wél goed uitvoert? Deze YouTube-video helpt je op weg.
https://www.manners.nl/squatten-fouten-blessures/