5 domme fouten die je kunt maken als je ontslag neemt
De Grote Ontslaggolf is in aantocht, blijkt uit een onderzoek van consultancy McKinsey. Ten minste, in ieder geval in Amerika, Australië, Canada, Singapore en het Verenigd Koninkrijk. Een recordaantal werknemers uit die landen overweegt de komende periode ontslag te nemen.
Je bent dus niet de enige die nadenkt over een nieuwe baan. Heb je die gevonden? Vermijd dan koste wat het kost deze fouten als je ontslag neemt.
Fouten maken bij ontslag nemen
Of je nou ontslag neemt omdat je het echt niet naar je zin hebt of omdat het simpelweg tijd is voor de volgende stap, het is belangrijk dat je op goede voet vertrekt en niet je carrière schaadt.
1. Bruggen verbranden
Volgens carrière-experts is het de ergste fout die je kunt maken als je ontslag neemt: bruggen verbranden bij je vorige werkgever. Als je het gevoel hebt dat je onterecht bent behandeld, is het bijvoorbeeld verleidelijk een scène te schoppen of iemand eens goed te vertellen hoe jij je voelt. Je hebt deze mensen toch immers niet meer nodig?
Maar word travels fast en als potentiële nieuwe werkgevers horen dat je je niet professioneel hebt gedragen, zullen ze denken dat je bij hen hetzelfde zal flikken. Bovendien weet je nooit wie je in de toekomst nog tegen zal komen – of nodig zal hebben – in het werkveld. Je kunt dus beter de relaties behouden.
2. Er met de pet naar gooien
Natuurlijk is er een reden dat je een nieuwe baan hebt en de kans bestaat dan ook dat je minder gemotiveerd zal zijn als je eenmaal ontslag neemt. Maar dat betekent niet dat je er met de pet naar kunt gaan gooien.
Je wil niet worden herinnerd als de collega die iedereen liet stikken en de rest met al zijn werk opstapelde. Want nogmaals: je weet nooit wie je in de toekomst nog nodig zal hebben. Netwerken draait niet alleen om nieuwe contacten, maar juist ook om oude contacten onderhouden.
3. Geen tijd nemen tussen je oude en nieuwe baan
Als je in loondienst werkt, krijg je vaak maar een beperkt aantal vakantiedagen per jaar. Neem dus even een welverdiende pauze tussen je oude en nieuwe baan. Wanneer heb je anders de kans om bijvoorbeeld een maand vrij te zijn? Bovendien kun je vaak in de eerste periode van je nieuwe werk geen vakantie nemen.
Dat is overigens niet de enige reden: als je op vrijdag stopt met je ene baan en op maandag begint met je nieuwe, heb je geen tijd gehad om je oude werk mentaal af te sluiten en je voor te bereiden op de volgende periode.
4. Het nieuws eerst aan je collega’s en dan pas je baas vertellen
Het is niet gek als je met sommige collega’s een goede band hebt en je ze zelfs vrienden noemt. We werken immers acht uur per dag met ze samen, terwijl we onze andere vrienden echt niet zo vaak en intensief zien. Als je een nieuwe baan in de wacht hebt gesleept, voelt het dan ook gek om niets tegen deze mensen te zeggen.
Toch is het verstandig om eerst officieel ontslag te nemen. Ook hier geldt weer: words travel fast. Je wil niet dat je manager of baas het via iemand anders te weten komt.
5. Je collega’s proberen mee te nemen
Actief je (favoriete) collega’s proberen te werven om bij je nieuwe werkgever te werken is not done. Natuurlijk kan het zo zijn dat je sommige collega’s (vanwege hun prestaties of hun persoonlijkheid) het liefst wil meenemen, maar het is niet netjes tegenover je oude werkgever, die je wellicht jaren heeft begeleid.