5 fouten in je carrière die je ontwikkeling negatief beïnvloeden
Fouten maken is menselijk, maar sommige hebben serieuze gevolgen. Deze vijf veel voorkomende fouten die mensen in hun carrière maken bijvoorbeeld.
“Het is goed om van je fouten te leren”, heeft Warren Buffett ooit gezegd. “Maar het is nog beter om van andermans fouten te leren”, voegde hij eraan toe.
Maak deze fouten niet in je carrière
Deze vijf fouten remmen jouw carrière, zorgen voor minder werkgeluk of leveren je minder geld op.
1. Akkoord gaan met het eerste bod
Nog te vaak hoor ik dat mensen niet hebben onderhandeld als ze zijn begonnen met een baan. Dat is zonde, want hierna is het veel lastiger om nog een flinke stap omhoog in je salaris te maken. Onthoud dat werkgevers verwachten dat je gaat onderhandelen. Ze zullen nooit beginnen met het maximale wat ze je kunnen bieden.
Zeker als het salaris hoger is dan wat je had verwacht, kan het lastig zijn om de onderhandeling aan te gaan. Toch is het goed om bovenstaande in je oren te knopen. Het salaris waarmee je begint bij een baan bepaalt grotendeels wat je jouw gehele carrière zal verdienen.
2. Stoppen met netwerken als je de baan hebt
Een fout die veel mensen maken is stoppen met netwerken zodra ze de baan hebben. Maar de tijd dat we tientallen jaren bij dezelfde werkgever blijven, is voorbij. Je zal je netwerk dus nog eens hard nodig hebben in de toekomst.
Zelfs als je nu nog volledig op je plek zit bij je baan, is het goed om actief te blijven op LinkedIn, connecties te maken met interessante mensen en naar events te gaan. Dan kan het zo zijn dat er in de toekomst een mooie nieuwe kans ‘zomaar’ op je pad komt.
3. Een baan kiezen die bij jou verwacht wordt door anderen
Misschien forceerden jouw ouders je (onbewust) naar een beroep waar je helemaal niet gelukkig van wordt. Wil je eigenlijk ondernemen, maar zegt iedereen dat je dan te veel risico loopt? Of werk je bij een groot bedrijf omdat het goed staat op je cv, terwijl je veel beter op je plek zit bij een klein bedrijf dat niemand echt kent?
Vraag jezelf af of je écht blij bent met de baan die je nu hebt of dat je die meer hebt omdat je het gevoel hebt dat anderen dat van je verwachten. Of omdat het zogenaamd beter staat in de ogen van anderen. Op een dag zal je tegen de lamp lopen.
4. Te comfortabel worden tijdens je huidige baan
Je bent inmiddels al zo lang aan het werk in deze functie dat je jouw taken met twee vingers in je neus kunt uitvoeren. Kijk eens eerlijk naar jezelf en vraag jezelf af of je het tijdens je huidige momenteel niet té comfortabel hebt? Daag jij jezelf wel genoeg uit?
Wanneer je dit namelijk niet doet, zou het zomaar kunnen dat jouw werkgeluk op een gegeven moment gaat afnemen. Je voelt je immers niet uitgedaagd. Maar te comfortabel zijn en nooit nieuwe kansen oppakken, helpt je ook niet in je carrière.
Veel mensen denken dat je al succesvol bent in je baan als je simpelweg al je taken goed uitvoert, maar het zijn de mensen die nét wat proactiever zijn die uiteindelijk een promotie krijgen.
5. Geen balans tussen werk en privé
Daar kijk je misschien van op, maar jouw carrière prioriteit geven boven je persoonlijke leven is wel degelijk een carrièrefout. Wanneer jij niet goed genoeg voor jezelf zorgt, te weinig tijd spendeert met vrienden en familie en altijd maar aan het werk bent, zal dit op een gegeven moment de kwaliteit van je werk verminderen. Je bent een mens, geen robot. En je bent veel meer dan wat je doet voor werk.