De miljoenen die per Grand Prix in de kas van de Formule 1 vloeien
Dat je moet betalen om de Formule 1 te kijken, is vanaf 2022 merkbaar in je portemonnee. Dat het ook geld kost om het circus in je land te organiseren, wist je vast ook al. Dit zijn de krankzinnige bedragen die de F1 per Grand Prix in de kas ziet stromen.
De Nederlandse website RacingNews365 dook in de contracten die landen dan wel organisaties moeten betalen om de Formule 1 te organiseren. Geen slechte business, de autosport.
Dit verdient de Formule 1 per Grand Prix
Ook in 2022 staan er weer 23 races op de kalender van de Formule 1. Er wordt nu al geklaagd over een bomvolle agenda, maar de komende jaren neemt het aantal Grand Prixs alleen maar toe. Getuige de nieuwe contracten met China en Qatar zijn er vanaf 2023 wellicht 25 races in één seizoen. Leuk voor de kijker, dat wel.
Volgens de recente cijfers van RacingNews365 verdient de Formule 1 dus ongeveer 620 miljoen euro per jaar aan hosting. Opvallend is dat vooral de oliestaten, Rusland, China en Azerbeidzjan fors moeten betalen om een Grand Prix te organiseren. Miami is een bijzonder geval in het rijtje, te weten dat de organisatoren van dat circuit een samenwerkingscontract hebben afgesloten met de organisatoren van de F1, die zelf deels de kosten op zich nemen.
Wat betaalt Nederland voor Dutch GP in Zandvoort?
En wat kost dat oranje feest in Zandvoort dan? Welnu, puur aan hosting is de organisatie van de Dutch Grand Prix dus al 28,3 miljoen euro kwijt. Deels betaald door de overheid, maar voor een groot deel ook door het bedrijfsleven. Het officiële contract loopt tot 2023, maar er is een optie tot 2025. Gezien de populariteit van de Formule 1 in Nederland, aangesterkt door het succes van Max Verstappen, zal dat wel goed komen.
Lees in dit artikel wat jij moet betalen om de Formule 1 in 2021 via ViaPlay te kijken, en hoe je dat bedrag halveert.