Miss Bitcoin gefileerd na dun onderzoek: ‘Keiharde framing’
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2FMiss-Bitcoin-gefileerd-na-dun-onderzoek-Keiharde-framing.jpg)
Economen van vakblad ESB berekenden welk rendement je maakte als je naar finfluencers had geluisterd. Dit zijn influencers die beleggingsadvies geven in aandelen en crypto. Op basis hiervan trekken ze de verwachte conclusie: finfluencers bakken er niks van; het zijn prutsers dan wel oplichters. Of is dit te voorbarig?
We leven in een tijd waarin iedere malloot met een camera zijn waanideeën de wereld in kan sturen − én hiermee soms een hoop mensen weet te overtuigen. Anno 2025 voedt Andrew Tate onze kinderen op, zegt Geraldine Kemper welke pillen we moeten slikken en geeft iemand die zich Miss Bitcoin noemt ons financiële tips. Of is Madelon Vos (zo heet Miss Bitcoin in het echt) wél zuiver op de graat? Manners geeft zowel het anti-Madelon (Economenblad ESB) als het pro-Madelon kamp (een columniste van het Financieel Dagblad) de kans om hun zegje te doen.
Finfluencers aangepakt, die crypto- en aandelenadvies geven
Wat is er aan de hand? Afgelopen week publiceerde economenblad ESB een onderzoek dat zogeheten finfluencers op de korrel neemt. Dit zijn mensen die online investeringsadviezen delen op gebied van beleggen, sparen en crypto-valuta. In totaal bereiken 150 finfluencers samen 1,1 miljoen Nederlanders. De economen analyseerden meer dan 300 aanbevelingen die de twintig meest bekende finfluencers deden op gebied van aandelen en crypto. Vervolgens keek men welk rendement je een week later zou hebben gemaakt als je hun advies had opgevolgd.
De aanbevelingen bleken slechter te renderen dan het marktgemiddelde. De crypto-adviezen rendeerden 1 procent slechter dan gemiddeld en de aandelen 2 procent. Volgens de onderzoekers brachten finfluencers vooral aandelen onder de aandacht die net daarvoor in waarde waren gestegen. Maar zoals regel één voor beleggers voorschrijft: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
Óf het zijn prutsers, óf oplichters, concluderen de economen. Naast incompetentie hebben sommige finfluencers er namelijk belang bij om bepaalde beleggingen op te hypen, zodat ze die zelf met winst kunnen verkopen. Dit wordt pump & dump genoemd.
Miss Bitcoin is het er niet mee eens, en krijgt bijval
In de dagen na publicatie van het onderzoek namen veel media (zoals RTL Nieuws en Financieel Dagblad) het nieuws over, waarbij vooral ‘Miss Bitcoin’ Madelon Vos en Veronique Estié met naam en toenaam werden genoemd. FD-columniste Milou Brand vond dat haar eigen krant wel héél gretig de pek en veren tevoorschijn haalde. “Je zou bijna denken dat ze finfluencers zo graag naar beneden willen halen, dat ze bereid zijn flinterdun onderzoek te aanvaarden.”
Volgens haar is een onderprestatie van 1% ten opzichte van het marktgemiddelde helemaal niet zo slecht: “Zelfs professionele fondsbeheerders – met alle expertise en middelen tot hun beschikking – hebben moeite de markt te verslaan.”
Ook is ze kritisch op de onderzoeksmethode van de economen van ESB. Zij trokken hun conclusies op basis van het rendement na slechts één beursweek. Dit zegt weinig over de kwaliteit van het advies. Misschien ging het rendement van de beleggingen over een periode van een maand of langer wél omhoog. De FD-columniste vergelijkt het met een culinair recensent die een hapje uit de pan neemt en meteen een recensie schrijft, terwijl de kok net vijf minuten aan het koken is.
Madelon Vos reageert ook
De grootste Kop van Jut, Madelon Vos, wilde in eerste instantie niet reageren. Later deed ze dat wel op LinkedIn. Hierin spreekt ze over ‘keiharde framing’. Ze stelt dat ze niet eens een finfluencer is, maar zichzelf ziet als ‘docent van het grootste financiële klaslokaal van de Nederland’. Ook zij zet haar vraagtekens bij de methodiek van de schrijvers van de publicatie in ESB.
Dit geeft te denken. Het ligt voor de hand om serieuze economen hoger in te schatten dan iemand die zichzelf Miss Bitcoin noemt, maar in dit geval is dat misschien wel onterecht. Recentelijk had Manners nog een twijfelachtige ervaring met vakblad ESB. Zij hadden berekend hoeveel de gemiddelde carnavalsvierder uitgaf aan bier, maar daar leek weinig van te kloppen. We laten het finale oordeel aan jou, de lezer zelf.