Mike Plevier
Mike Plevier Geld & Carrière 14 okt 2024
Leestijd: 3 minuten

Zo word je financieel vrij voor je 40e en ingewikkeld is het niet

Je bent in je twintiger jaren en weet nu al: ik ga niet tot mijn 67e voor een baas werken tot ik met pensioen mag. Dan rijst de vraag al snel hoe je financieel vrij wordt voor je 40e.

Als je dit denkt, dan ben je al een heel eind. Je hoeft het nu alleen nog maar even te doen. Alles begint namelijk met de juiste mindset. Maar hoe ga je dit voor elkaar krijgen?

Wat is financiële vrijheid?

Wat betekent het eigenlijk om financieel vrij te zijn? De meest breed gedragen opvatting hiervan is dat je een passief inkomen hebt opgebouwd, dat toereikend is om je vaste lasten, en liefst iets meer, te dekken. Hierdoor ‘moet’ je niet meer werken en wordt het veel meer een vrije keuze. Voor veel mensen werkt dit bevrijdend. Volledig onafhankelijk en niet meer gebonden aan een salarisstrook van een baas zijn. Plus: tijd om écht dingen te gaan doen die je leuk vindt.

Hoe word je financieel vrij voor je 40e?

Financieel vrij voor je 40e, klinkt helemaal geweldig, maar hoe word je dat? Aangezien we niet allemaal gelukkig zijn in het casino, staat of valt dit doel met een goed plan. We kunnen wel alvast verklappen dat je niet financieel vrij wordt met alleen een baan in loondienst. Het is je spaargeld dat het moet doen, maar niet op je spaarrekening.

Voor financiële vrijheid heb je aardig wat geld nodig en wanneer je je verdiept in dit onderwerp zie je dat de dertigers of veertigers die financieel vrij zijn risico’s hebben genomen. Vaak hebben zij een eigen bedrijf gestart en dit mogelijk zelfs al verkocht. Daarnaast zien we de laatste jaren ook een groeiende groep die een vermogen heeft vergaard door in crypto zoals Bitcoin te investeren. Zeker een wereld van grote risico’s, maar ook grote returns als je leert over de werking van een cyclus.

Spaarrente, crypto of investeren in vastgoed en obligaties

Heb je eenmaal een (klein) vermogen verdiend, dan is het zaak dit zo te beleggen dat dit maandelijks of jaarlijks een inkomen voor je genereert. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Bijvoorbeeld door te investeren in crowdfunding, vastgoed (direct of via een REIT – real estate investment trust), dividendaandelen, spaarrente, obligaties of staking in de crypto.

Vermogen voor €2.000 euro per maand aan passief inkomen

Wij nemen even als vuistregel dat je zo’n 6% rendement per jaar wel moet kunnen maken met een mooie mix aan beleggingen. Voor het gemak laten we even de box 3 vermogensrendementsheffing buiten beschouwing, deze is sterk afhankelijk van de mix tussen beleggingen en spaartegoeden. Als streefinkomen nemen we 2.000 euro netto per maand, wat neerkomt op 24.000 euro per jaar. Met een rendement van 6% betekent dit dat je een vermogen nodig hebt van zo’n 400.000 euro (24.000 / 6%). Iets meer dus nog wanneer je rekening houdt met de heffing in box 3.

Heb je eenmaal je geld voor je aan het werk gezet en zo voldoende passief inkomen gegenereerd, dan kun je eindelijk die ontslagbrief indienen en ultiem genieten van al je vrije tijd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.