5 tips om 2022 financieel fit te beginnen en meer te sparen
Een nieuw jaar is aangebroken. Voor veel mensen is dit hét moment om weer eens de hardloopschoenen af te stoffen en de boodschappenkar vol met groente en fruit te laden om het jaar fit te beginnen. Maar zou je het nieuwe jaar ook niet financieel fit willen starten? En meer willen sparen?
Onze lichamen snakken vaak naar meer vitamines na alle oliebollen en champagne, maar wedden dat je spaarrekening na de dure decembermaand ook wel een boost kan gebruiken?
Financieel fit worden en meer sparen in 2022
Hier zijn vijf tips die CNBC Make It ontrafelde van financiële planners voor het nieuwe jaar. Zo begin je 2022 financieel gezond.
1. Kijk naar je uitgaven van vorig jaar
Net zoals met het bepalen van al je andere doelen en goede voornemens, is het goed om terug te blikken op vorig jaar. December is vanwege de dure feestdagen waarschijnlijk geen normale maand, dus zorg dat je jouw uitgaven van meerdere maanden onder de loep neemt.
Dat is handig om een aantal redenen:
- Je schrikt soms als je ziet hoeveel je eigenlijk aan bepaalde categorieën uitgeeft. Hierdoor denk je de volgende keer dat je een uitgave in deze categorieën wil doen wel twee keer na voordat je ‘m daadwerkelijk doet.
- Je kunt er een challenge van maken: geef in januari minder uit. Het verschil gaat naar je spaarrekening.
- Je voelt je meer in controle over je financiën en dat betekent: minder stress.
2. Bedenk financiële doelen
We weten het, sparen en financieel fit worden is moeilijk. Maar er zijn gelukkig een hoop manieren om het makkelijker voor jezelf te maken. Eén daarvan is om echt te weten waarom je wil sparen. Wat is jouw spaardoel? Maak het zo concreet mogelijk. Dus niet: ‘Ik wil sparen voor een vakantie’, maar ‘Voor 1 juni wil ik 1.000 euro hebben gespaard voor een vakantie naar Italië’.
Op deze manier zie je jezelf al urenlang tafelen op een terras in Italië en wordt het makkelijker om nee te zeggen tegen het zoveelste kledingstuk. Een concreet bedrag helpt bovendien om je voortgang bij te houden, wat ook weer motiverend kan werken.
3. Maak er een gewoonte van
Financieel fit worden lijkt wat dit betreft erg op dat andere goede voornemen dat vaak voorkomt: fysiek fitter worden. Natuurlijk kan je een maand alles op alles zetten om je doel te bereiken, maar als je daarna weer terugkeert naar je oude (ongezonde) gewoontes helpt dat je niet in the long run.
Als het je lukt om van sparen of geld een gewoonte te maken, zit je niet alleen nu, maar de rest van je leven gebakken. Dit soort gewoontes zijn bijvoorbeeld: sparen zodra je jouw salaris hebt, je voortgang bijhouden of elke maand je financiën onder de loep nemen. Kies een vaste dag en zorg dat het net zo normaal wordt als ‘s avonds je tanden poetsen.
4. Leer meer over geld
Geheimpje: ik kon vroeger totaal niet met geld omgaan. Pas toen ik blogs en boeken ging lezen en podcasts ging luisteren over sparen, beleggen en alles wat ermee te maken heeft, kreeg ik het onder de knie. Schaam je niet als het niet lukt om veel te sparen. Het wordt ons immers nooit geleerd op school.
Een onderdeel van financieel fit worden is dan ook verdieping in het onderwerp. Ik beloof je dat het allemaal minder saai en moeilijk is dan je waarschijnlijk denkt. Onze Money & Career-pagina is een een good place to start.
5. Begin nu met financieel fit worden
Het belangrijkste is dat je stopt met excuusjes en gewoon begint met (meer) sparen. Hoewel goede voornemens vaak cliché aanvoelen en ‘toch niet werken’ is het wetenschappelijk bewezen dat het ‘frisse start’-effect je wel degelijk kan helpen om nu toch echt door te zetten.
Begin vandaag met sparen, al is het 1 euro. Je zal er geen spijt van krijgen.