5 feestdagen in Nederland die een vrije dag moeten worden
Eigenlijk verdienen we in de eerste week van mei twee vrije dagen. Het is van de zotte dat we het enige land in Europa zijn dat zowel Bevrijdingsdag als Dag van de Arbeid niet beschouwt als jaarlijkse feestdag. Maar er zijn meer feestdagen in Nederland waarvoor we een lans breken.
Er zijn in 2017 overigens al eens Kamervragen gesteld over Bevrijdingsdag als verplichte vrije dag, waarover je hier meer leest. Vooralsnog moeten we het echter doen met één keer in de vijf jaar.
Feestdagen in Nederland die een vrije dag verdienen
Mochten Pinksteren (wie weet de betekenis?) en Pasen écht een keer op één dag vallen, dan hebben we sowieso ruimte over voor een extra vrije dag in het land waar de calvinistische volksaard maar niet uit te rammen is. Maar als het aan ons ligt, komen er in één klap vijf dagen bij. Daarbij kunnen we eventueel gerust afscheid nemen van Pinksteren of Hemelvaartsdag, dan zijn de feestdagen nog beter gespreid ook.
1. Dag van de Arbeid (1 mei)
Te beginnen met Dag van de Arbeid. Waarom dat een vrije dag moet worden? Simpelweg omdat Nederland eigenlijk het enige land in Europa is waar dat niet het geval is. We mogen dan de kortste werkweek van Europa hebben, op 1 mei willen we gewoon vrij.
2. Bevrijdingsdag (5 mei)
Nederland is het enige land ter wereld waar onafhankelijkheid en vrijheid zo summier wordt gevierd. Eén keer in de vijf jaar een vrije dag op 5 mei is ingetogener dan Johannes Calvijn op zijn soberste dagen was. Tijd voor nieuwe Kamervragen rond Bevrijdingsdag. En door naar de multiculturele feestdagen.
3. Keti Koti (1 juli)
Keti Koti betekent ‘Ketenen Verbroken’ en is de dag waarop in Nederland elk jaar op 1 juli de slavernij herdacht wordt en de vrijheid gevierd. Zo’n 150 jaar geleden kwam er een einde aan de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen, destijds koloniën van Nederland. Laten we deze van oorsprong Surinaamse feestdag met zijn allen vieren op een vrije dag vol multiculturele evenementen.
4. Eid al-Fitr (wisselende datum)
In plaats van elkaar bang te praten en polariserende oproepen te doen, lijkt het ons gezelliger om te verbinden. Uit eigen ervaring weet schrijver dezes hoe waardevol en leuk dat is. De grote kracht van een voetbalkleedkamer of een willekeurig trapveldje is dat alle culturen hiërarchieloos en met onderling respect plezier maken met elkaar. Hier kan de hele maatschappij van leren. Ongeveer miljoen Nederlanders vieren jaarlijks Eid al-Fitr, ook bekend als het Suikerfeest. Het zou een mooi symbool van verbinding zijn om van de afsluiting van de ramadan een vrije dag te maken in Nederland.
5. Jom Kipoer (in 2023 op 24 en 25 september)
Hetzelfde geldt uiteraard voor Jom Kipoer, de heiligste dag van het joodse jaar, waarin overigens behoorlijk wat feestdagen voorkomen. Op deze dag vragen joden aan god vergiffenis voor de fouten die zij hebben gemaakt. Wij vragen hierbij aan de Nederlandse overheid een officiële vrije dag.
We missen er vast een paar, en stuur daarover gerust een boos mailtje, maar wel onder je officiële naam en met enigszins beschaafde woorden.
Voor een klein aantal mensen in Nederland is Bevrijdingsdag overigens wel standaard een vrije dag. Lees hier meer.