De 6 grootste fabels over slaap ontkracht (door slaapexperts)
Er zijn weinig onderwerpen waar online zo veel informatie over te vinden is als het onderwerp slaap. We doen het immers allemaal, dat slapen. Maar tussen alle trucs om sneller in slaap te vallen staat ook veel onzin. In dit artikel ontkrachten we de zes grootste fabels over slaap.
Health-redacteur Sharon sprak voor onze collega’s van Metro met verschillende slaapexperts om de grootste fabels over slaap te ontkrachten. In dit artikel een overzicht.
6 fabels over slapen
1. Een powernap overdag is slecht voor je slaap ‘s nachts
Een slechte nacht gehad? Dan klinkt een powernap heel verleidelijk. Maar is dat verstandig, of breng je daar jouw slaapritme alleen maar meer mee in de war? Volgens neurofysioloog en slaapexpert Els van der Helm ligt dat aan hoe goed jouw slaapritme is. Val jij ‘s avonds zonder problemen in slaap, dan kan een dutje op de vroege middag geen kwaad. Als je vaker last hebt van slaapproblemen, dan is een powernap geen goed idee.
Een powernap kán je dus zeker helpen om de dag door te komen, maar plan dat hazenslaapje dan niet te laat. “De beste tijd voor een dutje is het begin van de middag, zodat er nog voldoende uren na je dutje over zijn om meer slaapdruk op te bouwen,” raadt van der Helm aan.
2. Van slecht slapen kom je aan
Het is een fabel dat je van slecht slapen aankomt, maar er zit wel een kern van waarheid in. Een slechte nachtrust kan namelijk zorgen voor meer honger, omdat onder andere de hormonen ghreline en leptine in je lichaam niet meer in balans zijn. Echter kom je pas aan als je meer calorieën eet dan je verbrandt. Houd jij onder controle wat je in de mond stopt, dan word je door een slechte nachtrust niet zwaarder.
https://www.manners.nl/slapen-nachtrust-interview-slaapexpert-ritme/
3. ‘s Avonds sporten is slecht voor je slaap
Plan jij jouw workouts netjes ‘s morgens of in de middag, omdat ‘s avonds sporten nadelig zou zijn voor jouw slaap? Dat is niet per definitie waar, vertelt Van der Helm. Volgens de slaapdeskundige heeft recent onderzoek aangetoond dat een late workout niet per se zorgt voor een slechte nachtrust. Houd jij van ‘s avonds sporten? Dan kan je dat gerust doen.
4. Slaap je slecht? Dan helpen slaapsupplementen van de drogist
Grijp jij naar slaapsupplementen van de drogist op momenten dat je niet lekker in slaap valt? Volgens slaapdeskundige Stephanie Molenaar kunnen slaapsupplementen helpen, maar alleen als je de juiste supplementen kiest, en als je het onder begeleiding van een arts doet.
Gewoon het eerste de beste potje slaappillen nemen, heeft volgens de slaapdeskundige geen zin. In veel supplementen zit namelijk het inslaaphormoon melatonine. “Het feit dat het een inslaaphormoon is, vertelt je al dat dit niet de oplossing is voor alle slaapproblemen. Slapeloosheid ga je hier dus niet mee oplossen, het kan alleen helpen bij problemen rondom je dag- en nachtritme, zoals bij een jetlag.”
Gebruik je melatonine verkeerd? Dan kan het volgens Molenaar juist slapeloosheid brengen en je overdag slaperig maken. Gebruik slaapsupplementen dus alleen als ze voorgeschreven worden door een arts.
Arie Boomsma deelt slaaproutine: 18 regels voor een goede nachtrust
5. Als je gaapt, ben je moe
Zie je mensen vaak gapen? Dat betekent niet automatisch dat iemand moe is, vertelt Van der Helm. Waarom we precies gapen, dat weten we eigenlijk niet. Wel weten we dat gapen aanstekelijk werkt, en dat ook verveling een rol speelt bij het gapen.
6. Als je niet in slaap kunt vallen, moet je gewoon in bed blijven liggen
Lukt het je niet om de slaap te vatten? Dan kan je beter niet in bed blijven liggen, maar na ongeveer een half uurtje uit bed gaan en een ontspannende activiteit doen, vertelt Van der Helm. Denk aan lezen bij kaarslicht, de was opvouwen of een korte wandeling met de hond maken. Op die manier geef je jouw hersenen een seintje dat het weer tijd is om te gaan slapen.
Blijf je wel in bed liggen? Dan is de kans groot dat je gefrustreerd raakt over het feit dat je niet in slaap kunt vallen, waardoor in slaap komen nog lastiger wordt.
Slaapexperts delen geheim: dit doen ze als het niet lukt om te slapen