‘Explosie van energieprijzen op komst door dubbele energieschok’
Het lijkt wel 2022. De dure energierekeningen van vorig jaar zijn helaas nog geen verleden tijd. Want nu de winter opnieuw aanbreekt, zouden de energieprijzen weer flink kunnen stijgen. “Explosie op komst.”
Ook dit jaar kunnen mensen een energietoeslag aanvragen bij de Rijksoverheid. Check in dit artikel of je in aanmerking komt voor deze eenmalige toelage van ofwel 800 ofwel 400 euro.
‘Explosie energieprijzen op komst’
Dirk-Jan Wolfert, mede-oprichter van het consumentencollectief de Vastelastenbond en expert van de energiemarkt, meent te weten waarom de energieprijzen opnieuw de pan zullen uit swingen deze komende winter.
Optimisme van korte duur door conflict Israël-Palestina
“Het optimisme over de gedaalde energieprijs is mogelijk van korte duur, want we kunnen onze borst natmaken voor prijsstijgingen, onzekere gasleveringen en dalende temperaturen”, verklaart Wolfert aan nieuwsmedium ANP. “Hoewel onze gasvoorraad nu nog goed gevuld is, betekent dit niet dat we daarmee de winter doorkomen.”
“Het conflict tussen Israël en Hamas zorgt voor een oplopende gasprijs en dat gaan we zeker voelen. De leveringszekerheid van vloeibaar aardgas (LNG) uit Egypte komt in gevaar door de oorlog in het Midden-Oosten.”
“Door het conflict met Hamas krijgt Egypte geen gas meer uit Israël. Een ander knelpunt is de Straat van Hormuz, een cruciale vaarroute voor LNG-tankers. Iran grenst aan deze straat en omdat dit land een vijand van Israël is, vormt dit een potentieel risico voor de gaslevering aan Europa.”
Wereldbank en EU maken zich zorgen
“Onze afhankelijkheid van de wereldmarkt voor de gaslevering maakt ons kwetsbaar. Volgens bronnen van de Financial Times zet Brussel zich schrap voor mogelijke prijsstijgingen van gas deze winter, ondanks dat de gasvoorraden volledig zijn aangevuld.”
“Ook de Wereldbank maakt zich zorgen. Als het conflict escaleert, zou de wereldeconomie volgens economen te maken krijgen met een “dubbele energieschok”, niet alleen door de oorlog in Oekraïne maar ook door het Midden-Oosten.”
“Consumenten kunnen zich met een contract met vaste tarieven wapenen tegen prijsstijgingen die kunnen ontstaan door dit conflict.”