Excelnerd Bob: ‘Besparen betekent minder op vakantie’
Een zo comfortabel mogelijk leven, rust en – ook wel prettig – nooit discussie met je vrouw over geldzaken. Klinkt nice toch? In deze serie over praten over geld, die we samen met Rabobank maken, deelt Bob zijn tips om meer inzicht te krijgen in je financiële business en te besparen.
Hij is van nature een ‘Excelnerd’. Bob (35), getrouwd en vader van twee dochters (3 en 1 jaar), gaat vier keer per jaar een aantal uur zitten om alles in kaart te brengen. “Het begon heel simpel, omdat ik wilde kijken of alles wel klopte. Reserveerden we genoeg voor de boodschappen, en hadden we voldoende ruimte voor het geval er iets aan het huis moest worden gedaan? Als je dat eenmaal een keer hebt gecheckt, hoef je het daarna alleen nog maar aan te passen als er iets verandert of omdat je wilt besparen.”
Enorme kostenpost
En als er dan iets verandert, maakt zijn overzicht het makkelijk om te zien wat het hem kost of oplevert. “De boodschappen zijn natuurlijk een stuk duurder geworden, waardoor het bedrag dat we hiervoor reserveerden niet meer klopte. Ik vind goed en gezond eten belangrijk, dus ben ik nu gaan besparen op de schoonmaakster.”
Wij mensen kunnen best wat welvaart inleveren als we geldzorgen willen voorkomen, vindt Bob. Hij wil zich in elk geval geen zorgen hoeven maken op de korte én lange termijn. “Als we het willen, kunnen we twee auto’s hebben. Maar een auto is nu juist iets waar je ontzettend op kunt bezuinigen. Dat loont in mijn ogen veel meer dan besparen op kleine kosten, zoals een abonnement op een streamingdienst. Heel veel mensen vergeten ook af te schrijven op hun auto; als er dan een nieuwe moet komen, is dat ineens een enorme kostenpost.”
Even schrikken
Bob ziet dat veel mensen zich juist focussen op die kleine kosten. “Een vriend van me zat krap door een hogere energierekening en ging besparen op verzekeringen. De verzekeringen vormen bij mij zo’n 1 procent van al mijn uitgaven en dat is, net als bij de meeste mensen, dus maar een klein stukje van de taart. Ik vroeg die vriend naar zijn vakanties en hij bleek er best wat te hebben gepland. Het levert meer op om eens te kijken hoe je daarop kunt besparen in plaats van naar die verzekeringen te kijken.”
Hij schrikt ondanks zijn strakke schema’s zelf ook nog weleens van bedragen. “Toen ik bijna vader werd, berekende ik wat de kinderopvang ons zou kosten. Het bleek zo’n grote kostenpost te zijn dat ik me afvroeg hoe we dit allemaal gingen betalen. Doordat ik niet alleen naar de korte termijn maar ook naar de lange termijn kijk, realiseerde ik me dat we die lasten uiteindelijk maar een aantal jaar dragen. Als de kinderen naar school gaan, verandert alles weer.”
Nooit discussies
Omgekeerd werkt het ook zo met de kosten die juist op de lange termijn pas spelen, zoals het onderhoud van het huis en het vervangen van bijvoorbeeld meubels en huishoudelijke apparatuur. “Ik heb online opgezocht hoe lang alles ongeveer meegaat en daar vast begrotingen voor gemaakt. Zo kan ik zien wanneer we welke kosten kunnen verwachten, maar ook dat we tegen die tijd bijvoorbeeld alweer minder aan de kinderopvang uitgeven.”
Dat maakt het makkelijk om keuzes te maken, zegt Bob. “Mijn vrouw werkt nu een dag minder, terwijl de kinderen dan wel naar de opvang gaan. Ja dat is duur, want we hebben minder inkomsten en dezelfde lasten. Maar het is ook hard nodig voor haar om wat meer rust te creëren en we weten dat het straks weer anders wordt. Doordat we begrotingen en potjes hebben, is er geld achter de hand als het echt nodig is. Daardoor kunnen we, ook nu nog, een comfortabel leven leiden en hebben mijn vrouw en ik nooit discussies over geld.”
Wakker liggen
Hij ziet dat veel mensen pas overzicht creëren als het (bijna) te laat is. “Ik kan me voorstellen dat het nu heel lastig is om in je financiën te duiken, omdat alles zo duur is geworden. Maar juist nu, als je wakker ligt van je financiële situatie, moet je het doen. Want het gaat je 100 procent rust geven. Ik zou het gaaf vinden als iedereen wat opener wordt over geldzaken, zodat we ook kunnen leren van elkaars tips.”
Zijn tips om meer inzicht te krijgen? “Begin met je woonlasten in kaart te brengen. Er zijn best wat kosten die eens per jaar komen of zelfs maar eens in de zoveel jaar, maar dan gaat het vaak wel om flinke bedragen. Als je die per maand uitdrukt en het geld daarvoor vast in een potje doet, is dat geen probleem. Dat kun je vervolgens ook met je vakanties, kleding of sporten doen. En: zorg altijd voor een potje onvoorzien, je kunt tenslotte niet álles voorzien.”
Rabobank vindt praten over geldzaken tegen de mensen om je heen belangrijk, omdat je daardoor van elkaar kunt leren en het taboe helpt doorbreken. Door het gesprek te voeren, krijg je meer financieel inzicht. Dit helpt je om betere keuzes te maken. Zeker nu, in een periode waarin vrijwel iedere Nederlander de inflatie en de stijgende energiekosten in de portemonnee voelt en geldzorgen toenemen, is dat hard nodig. Wil jij meer financieel inzicht krijgen? Ga dan aan de slag met het 6-stappenplan. Hiermee zet je een stap naar een financieel gezonder leven.