Ether Rocks, dé crypto-hype van nu: miljoenen voor simpele stenen
Van intieme video’s van Kate Moss tot een verbrand kunstwerk van Banksy. Je kunt het zo gek niet bedenken of er wordt tegenwoordig een NFT van gemaakt die ook nog eens tonnen of miljoenen oplevert. We zouden eigenlijk niet eens meer verbaasd moeten zijn dat de nieuwste hype in de crypto-wereld zogenaamde ‘Ether Rocks’ zijn. Oftewel: afbeeldingen van stenen.
Toch fronsten we onze wenkbrauwen toen we lazen dat deze Ether Rock-NFT’s voor meer dan een miljoen dollar verkocht worden. Zeker omdat de gemiddelde prijs twee weken geleden nog rond de 100.000 dollar lag. Waarom zijn deze – op het eerste gezicht – simpele stenen opeens zoveel geld waard?
Wat zijn Ether Rocks?
De Ether Rocks werden eind 2017 gelanceerd, een aantal maanden na de CryptoPunks, één van de eerste NFT’s ter wereld. De afbeeldingen van de stenen doen denken aan het Amerikaanse speelgoed Pet Rock. Ook dit verzin je niet, maar dit zijn stenen die in de jaren 70 werden verkocht als zogenaamd ‘levende huisdieren’.
Er werd zelfs een officiële trainingshandleiding (met de nodige grappen) van 32 pagina’s meegeleverd, met instructies over hoe je jouw Pet Rock op de juiste manier opvoedt en verzorgt. Deze stenen huisdieren waren ongeveer vijf jaar geleden een hype, en nu dus weer in de digitale versie.
Waarom zijn deze NFT’s zoveel geld waard?
Dat komt overigens niet alleen door de nostalgie, maar ook door het feit dat er maar honderd stenen beschikbaar zijn. Ter vergelijking: er zijn 10.000 CryptoPunks en ook deze worden voor miljoenen verkocht door hun zeldzaamheid.
De nostalgie en de zeldzaamheid zijn ook de twee grootste redenen waarom de Ether Rocks zoveel waard zijn. De website waarop ze verhandeld worden, benadrukt dat de virtuele stenen ‘geen enkel doel hebben, behalve dat ze gekocht en verkocht kunnen worden’.
Begrijp je nog steeds niet waarom mensen zoveel geld neerleggen voor een plaatje van een steen? Je kunt NFT’s het best vergelijken met tastbare kunst. De waarde komt voort uit de publieke perceptie. Hoe meer mensen bereid zijn te betalen voor een Ether Rock, hoe meer ze waard zijn.
Van Burnt Banksy tot de eerste tweet: waarom zijn NFT’s miljoenen waard?
En ja, je kunt de JPEG zelf ook opslaan van het internet en uitprinten, maar dat kan je ook met de Zonnebloemen van Van Gogh doen. Dat betekent niet dat jij hier de eigenaar van bent. Door de technologie achter NFT’s en de blockchain kun je bewijzen dat jij de rechtmatige eigenaar van die afbeelding bent.
Nog steeds niet overtuigd? Op Twitter legt Andrew Kang precies uit waarom hij de eigenaar is van een Pet Rock. Zijn Thread, waarin hij uitlegt dat je ook onderdeel van een exclusieve community wordt, is zeker het lezen waard.
5/ But that (lack thereof) design adds to the idea of uselessness which is what makes the rock so desirable in the first place
The ownership of something so utterly useless is a quintessential example of a flex pic.twitter.com/ulNw3N9J09
— Andrew Kang (@Rewkang) August 22, 2021
Eén miljoen dollar is overigens niets vergeleken met het bedrag dat werd neergelegd voor de relatief simpele JPG-collage van kunstenaar Beeple. Die ging voor 69,3 miljoen dollar over de digitale toonbank. Of de Ether Rocks en andere NFT’s uiteindelijk niets meer waard zijn of juist exclusieve kunstwerken worden, weet niemand. Eén ding is zeker: er is inmiddels zelfs een speciaal museum aangekondigd.
Bikini-NFT Emily Ratajkowski bevestigt dat rijken écht te veel geld hebben