Eten als een oermens: 5 voor- en nadelen van het Paleo-dieet
Bij het Paleo-dieet, ook wel oerdieet genoemd, pas je jouw voedingspatroon aan op dat van de oermens. De laatste tijd lees je er veel over. Mocht dit de manier zijn waarop je wil afvallen, check dan even de voor- en nadelen.
Het Paleo-dieet is gebaseerd op vlees, vis, groente, fruit en noten. De voedingsmiddelen die in de prehistorie door mensen gegeten werden. Veel meer was er simpelweg niet. Het doel van het dieet is niet zozeer afvallen (daar ga je al), maar om vetten in plaats van koolhydraten als brandstof te gebruiken.
Voor- en nadelen van het Paleo-dieet)
Het Paleo-dieet lijkt daarin op het keto-dieet, dat overigens wel degelijk wordt gebruikt door mensen die willen afvallen. Het idee achter het mijden van koolhydraten is dat het menselijk lichaam van origine niet gemaakt is om koolhydraten als voornaamste brandstofbron te gebruiken. Onzin zeggen sommigen, terwijl anderen zweren bij eten als oermens. Of het nu het beste dieet is of juist totaal niet, er zijn zowel veel voor- als nadelen. We zetten ze op een rij
Nadeel: geen langdurig dieet
Een goed dieet kun je lange tijd volhouden, bij Paleo ligt dit net even anders. Zo meldt Het Voedingscentrum dat je op lange termijn tekorten kunt oplopen aan bepaalde voedingsstoffen. Door het mijden van graanproducten, peulvruchten en melkproducten is de kans op tekorten aan vezels, calcium en jodium aanwezig.
Nadeel: veel vlees
Het Paleo-dieet bestaat in veel gevallen voor een groot deel uit vlees en vis. Het is daarom lastig voor vegetariërs en veganisten om als een oermens te eten.
Daarbij zorgt de hoeveelheid vlees en vis voor een relatief duur dieet. Veel aanhangers van het dieet kopen niet hun vlees in de supermarkt. Deze dieren zijn immers gevoerd met bijvoorbeeld granen, niet de manier hoe de dieren in de prehistorie hun voedsel verkregen.
Nog een nadeel van al dat vlees is dat het zowel voor je lichaam als het milieu erg belastend is. Dat de productie van vlees veel CO2-uitstoot, is geen discussiepunt. Over hoe ‘slecht’ vlees voor je lichaam is, lopen de meningen echter uiteen. Toch lijkt te veel rood vlees volgens onderzoek niet goed te zijn voor je lichaam.
Voordeel (met kanttekening): goed voor je hart
Aanhangers van het Paleo-dieet claimen dat het goed is voor je hart en je het risico op hart en vaatziektes verminderd. Het zou met name goed zijn voor mensen met een te hoge bloeddruk. Dit komt doordat mensen minder suikers en koolhydraten binnenkrijgen.
https://www.manners.nl/paleo-dieet-rood-vlees-ongezond/
Dit punt is echter tegenstrijdig met de grote hoeveelheid vlees die doorgaans gegeten wordt tijdens het dieet. Veel (rood) vlees is volgens verschillende onderzoeken niet goed voor je hart, vaten en bloeddruk. Er is nog te weinig onderzoek naar het oerdieet gedaan om te zeggen of het goed of slecht voor je hart is.
Voordeel: minder bewerkte producten eten, net al de oermens
Doordat je eet als een oermens, kom je met het Paleo-dieet – mits je het goed uitvoert – niet in aanraking met bewerkte producten. Hierdoor mijd je automatisch veel toegevoegde suikers, zout en verzadigde vetten.
Voordeel: afvallen
Het Paleo-dieet is geen garantie voor afvallen, het dieet beschrijft immers geen porties. Eet je dus meer calorieën dan je verbrandt, dan zal je zelfs met het dieet nog aankomen. Wanneer je te veel noten tijdens je dieet eet, ligt het risico op aankomen op de loer. Noten verzadigen doorgaans niet heel erg, maar bevatten veel calorieën. Desondanks zijn noten wel zeer gezond. Een handje per dag is genoeg.
Toch vallen veel mensen wel degelijk af dankzij het Paleo-dieet. Dit kan komen door de bewustwording van voedsel of doordat zij eerder een verzadigd gevoel hebben doordat ze eiwitrijker eten.
Afvallen zonder ingewikkeld dieet? Check deze 10 nuchtere tips volgens de wetenschap.