Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière Vandaag
Leestijd: 2 minuten

Zo enorm veel duurder is eten, drinken en roken dan vorig jaar

Leuk en aardig die stijging van het modaal inkomen in 2025, maar weegt het ook op tegen de inflatie? Zoveel duurder is eten, drinken en roken vergeleken met september vorig jaar volgens nieuwe cijfers van het CBS.

Alsof de inflatie ons niet al genoeg raakt, worden we ook nog eens op verschillende manieren misleid door supermarkten. Jumbo blijkt de grootste valsspeler als het gaat om ‘in prijs verlaagd’, bleek vorige week na een onderzoek van de Consumentenbond. Goed opletten, dus.

Prijzen eten, drinken en roken fors omhoog

De prijzen in de Nederlandse winkels lopen verder op. Eten, drinken en tabak zijn in september duurder geworden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een snelle raming van de inflatie in Nederland.

De prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak stegen in september met 6 procent ten opzichte van een jaar eerder, vergeleken met een prijsstijging van 5,6 procent in augustus. De prijzen van diensten stegen minder hard met 5,6 procent, tegen 5,8 procent in augustus.

Inflatie als geheel

De inflatie in Nederland als geheel is in september licht afgekoeld tot 3,5 procent, van 3,6 procent in augustus. In juli liep de inflatie nog op tot 3,7 procent. De afname van de inflatie kwam vooral door de ontwikkeling van de prijzen van energie (inclusief motorbrandstoffen). Die lagen in september beduidend lager dan een jaar eerder.

Huurprijzen omhoog

In juli veerde de inflatie nog op door de ontwikkeling van de woninghuren. De huurprijzen stegen per 1 juli het sterkst in meer dan dertig jaar, volgens cijfers van het CBS. De stijging was het grootst bij sociale huurwoningen. “Hiervoor waren huurstijgingen vaak aan de lage kant door de hoge inflatie, energieprijzen en de coronaperiode, zodat lage inkomens een hogere koopkracht hadden”, legde CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen eerder uit. “Dit jaar is dat anders.”

De Nederlandse inflatie op basis van de Europese geharmoniseerde rekenmethode kwam in september uit op 3,3 procent, gelijk aan een maand eerder. Die rekenmethode is net iets anders dan die van het CBS. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.

Europees rentebeleid

De inflatie speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Eerder schroefde de centrale bank de rente flink op om de hoge inflatie te beteugelen. Maar doordat de inflatie in de eurozone inmiddels een stuk lager is dan voorheen, kan de rente weer omlaag. Vorige maand heeft de ECB de rentetarieven in de eurozone voor de tweede keer dit jaar verlaagd. Met die verlaging van de leenkosten zou de ECB ook het kwakkelende economische herstel in het eurogebied kunnen aanjagen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.