Alrik de Jong
Alrik de Jong Kunst & Fotografie 10 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

ESA deelt prachtige foto’s poollicht, maar het internet moet vrezen

ESA-astronaut Thomas Pesquet heeft een serie prachtige foto’s gedeeld van het poollicht boven Australië. Hij schoot de plaatjes, die doen denken aan het decor van een sciencefictionfilm, vanuit het International Space Station (ISS). Tegelijkertijd is er een verontrustend nieuw onderzoek gepubliceerd over zonnestormen en de invloed daarvan op internet.

Het is september, wat betekent dat het zuiderlichtseizoen (maart tot september) op zijn einde loopt, terwijl het noorderlichtseizoen (augustus tot mei) juist net is begonnen. Bekijk in dit artikel wat de mooiste plekken in Europa zijn om het noorderlicht te aanschouwen.

ESA-astronaut schiet poollicht boven Australië

Hier aandacht voor de laatste stuiptrekkingen van het zuiderlichtseizoen. ESA-astronaut Thomas Pesquet maakte de foto’s een paar dagen geleden en verbaasde zich over de frequentie van het poollicht.

esa, poolicht, zonnestormen, australie
(Afbeelding: ESA/Thomas Pesquet)
esa, poolicht, zonnestormen, australie
(Afbeelding: ESA/Thomas Pesquet)
esa, poolicht, zonnestormen, australie
(Afbeelding: ESA/Thomas Pesquet)
esa, poolicht, zonnestormen, australie
(Afbeelding: ESA/Thomas Pesquet)

“Een nieuwe reeks foto’s van het poollicht boven Australië. Ik weet niet waarom ik er in een paar dagen tijd zoveel zag, tijdens mijn eerste missie zag ik amper aurora’s”, aldus de ESA-astronaut.

Van zonnewind naar zonnestorm

Poollicht is het gevolg van een zonnewind, die ervoor zorgen dat deeltjes de polen bereiken. Extremer is een zonnestorm, en die hebben ook wat serieuzere gevolgen. Uit een deze week gepubliceerd onderzoek blijkt dat toekomstige zonnestormen potentieel een groot deel van het internetverkeer kunnen platleggen. Een grote zonnestorm komt normaal gesproken eens in de 100 jaar voor, maar de zon wordt steeds actiever en daarmee groeit de kans op zonnestormen.

Bij een zonnestorm worden er nog veel meer hoog-energetische deeltjes de ruimte in geslingerd door de zon. Zo’n storm kan op aarde storingen veroorzaken aan verbindingen voor radio en internet.

Poollicht op ongebruikelijke plekken

De zwaarste zonnestorm van de vorige eeuw vond plaats in 1921, aldus meteorologen van Weer.nl. Op verschillende plaatsen waar veel kabels samenkwamen, bijvoorbeeld bij telegraafposten en seinhuizen, ontstonden toen grote branden. Ook kwam het noorderlicht destijds extreem zuidelijk. In steden als Los Angeles en Atlanta was het zelfs goed te zien.

Internet moet vrezen

In de jaren 20 van de vorige eeuw was de afhankelijkheid van technologie veel kleiner dan nu. Als zo’n zonnestorm tegenwoordig zou plaatsvinden, dan kunnen de gevolgen groot zijn, vrezen wetenschappers. Met name lange kabels die deels onder water lopen om verschillende continenten met elkaar te verbinden, zijn gevoelig voor dergelijke stralingsgolven. In het slechtste geval kan een groot deel van het internetverkeer stilvallen, mogelijk meerdere maanden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.