De belangrijkste oorlogsserie van 2024 kun je gratis streamen
De NPO brengt binnenkort een van de belangrijkste zo niet de belangrijkste oorlogsserie van 2024 uit: De Joodse Raad. Een onmogelijke vraag staat centraal. Een vraag die helaas anno 2024 nog hartstikke relevant is.
De cijfers liegen er niet om: tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er in geen enkel land zoveel Joden afgevoerd als in Nederland. Een dodelijk efficiënte machine, waarbij verhalen over verzet en heldhaftigheid verbleken.
EO komt met De Joodse Raad
Een beeld van de rol van Nederland in de oorlog dat we vooral sinds de jaren 90 steeds meer onder ogen komen. Het is een vraag die al die jaren later onverminderd blijft fascineren: hoe heeft het kunnen gebeuren?
Die vraag staat centraal in een gloednieuwe oorlogsserie die eindelijk eens niet uit de koker van Hollywood, maar die van de NPO komt. De EO, om precies te zijn. Maak kennis met De Joodse Raad, een vijfdelige dramaserie die vanaf 10 maart te zien zal zijn op NPO Start en NPO 1.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog stelde de Duitse bezetter de Joodsche Raad in, een orgaan die voor het contact met de joodse gemeenschap in Amsterdam zorgde. Daarmee werd de groep een onmogelijke rol toebedeeld, een rol die de Joodsche Raad na de oorlog dan ook veel verwijten heeft opgeleverd. Zijn ze te meegaand geweest door de dodelijke machine van de bezetter administratief te voeden?
Oorlogsserie met grote namen
Het zijn juist dat soort grote en haast onmogelijke vragen die dus centraal staan in de oorlogsserie van de EO. David Cohen, de voorzitter van de raad, staat centraal, samen met zijn dochter Virrie, gespeeld door respectievelijk Pierre Bokma en Virrie Cohen. Beide Amsterdammers proberen op hun eigen manier met de oorlogssituatie te dealen en het gevaar voor hun eigen gemeenschap te beperken. Een spagaat die de vader en dochter juist uit elkaar dreigt te drijven.
Cohen bleef tot het einde toe zijn rol vervullen in de Joodsche Raad, “om erger te voorkomen”. Goede intenties of niet, daardoor kon de Duitse bezetter op geoliede wijze meer dan 100.000 Joden op de trein zetten. In de tussentijd helpt zijn dochter juist anderen met onderduiken.
Les voor 2024
Arnoud Bruiner, eindredacteur drama bij de EO, benadrukt hoe relevant De Joodse Raad daarmee ook anno 2024 nog is: “De serie grijpt je aan maar laat je ook nadenken: wat zou ik doen onder deze omstandigheden?” Hij benadrukt dat wij de luxe van kennis van achteraf hebben. Maar wat nou als je middenin die onmogelijke situatie zit, en meebewegen de enige manier lijkt om erger te voorkomen?
“De oorlogsserie laat daarbij zien dat het grootste kwaad zich niet altijd luid en duidelijk aandient, maar juist onderhuids. Door stapje voor stapje de grenzen op te schuiven van wat men aanvaardbaar vindt. Ik denk dat we daar met zijn allen waakzaam op moeten blijven,” aldus Bruiner.
De Joodse Raad gaat zondag 10 maart van start op NPO 1, om 21:20. De serie is vanaf dan ook te streamen op NPO Start. De vijfdelige miniserie is gebaseerd op het boek De Joodsche Raad van Hans Knoop en is mede geschreven door Paul Jan Nelissen, die je wellicht kent van de oorlogsfilm Riphagen.
Nóg een serie en documentaire
Voor kijkers die nog dieper willen duiken heeft de EO in maart overigens nog meer projecten omtrent deze serie op de planning staan. Zo wordt op 6 maart om 22:15 op NPO 2 de documentaire Werktuig van de nazi’s, de Joodsche Raad uitgezonden. Tevens gaat begin maart de YouTube-serie Oorlogsbrief van start, waarin acteurs zoals Pierre Bokma en Monic Hendrickx brieven van Joodse mensen uit de Tweede Wereldoorlog voorlezen.
In de tussentijd kun je misschien wel de beste oorlogsserie aller tijden op Netflix streamen. Of check het ‘modieuze’ nieuwe oorlogsdrama van een Sopranos-veteraan.