Emissievrij superjacht op kernenergie is klaar om de wereld te redden
Dit emissievrije superjacht is indrukwekkend, en dat geldt ook voor zijn doel. Earth 300 vaart op kernenergie en claimt de wereld vooruit te helpen.
Bij ieder nieuw superjacht dachten we altijd: wauw, maar au. Mooi al die pracht en praal, maar wat voegt zo’n schip toe aan een beter milieu. Bij Earth 300 maken we ons over dat laatste geen zorgen. Het jacht is emissievrij en bedoeld voor baanbrekend wetenschappelijk onderzoek in de oceanen en zeeën van deze wereld.
Earth 300: een emissievrij superjacht op kernenergie
Het nucleair aangedreven superjacht is even groot als een cruiseschip en beschikt over 22 laboratoria. Het is een initiatief van Aaron Olivera, een steenrijke ondernemer met een hoog Tony Stark-gehalte. Met het ontzagwekkende object wil hij publieke belangstelling voor klimaatverandering opwekken.
“We willen met Earth 300 de Olympische fakkel van de wereldwijde wetenschap bouwen, om onze kennis en begrip van het universum uit te breiden, zowel boven als onder het oceaanoppervlak”, zegt Aaron Olivera tegen Science Focus. “Het superjacht moet de aandacht van mensen trekken, maar ook hart voor het milieu en verbeeldingskracht creëren. Als we grote, gedurfde veranderingen willen doorvoeren, hebben we de hulp van iedereen nodig. En daarmee bedoelen we echt iedereen; alle leeftijden, achtergronden en zelfs alle soorten intelligenties.”
Drijvend wetenschappelijke experiment
Het schip is ongeveer 300 meter lang en beschikt over een dertien verdiepingen tellende ‘wetenschapsbol’. Hier wil Aaron Oliviera wetenschappers samenbrengen, om in verschillende disciplines met de nieuwste technologie te werken aan nieuwe klimaatoplossingen.
Het op kernenergie varende superjacht wordt voorzien van ingebouwde sensoren, kunstmatige intelligentie, robotica, machine learning en realtime gegevensverwerking. Daarnaast wordt voor het schip de eerste commerciële zeegaande kwantumcomputer gebouwd, die de enorme hoeveelheden gegevens die het verzamelt, kan verwerken. Aaron Olivera zegt dat Earth 300 open-source wordt; de informatie wordt gedeeld met andere klimaatwetenschappers.
Molten Salt Reactor (gesmolten-zoutreactor)
Het superjacht wordt volledig emissievrij. De kernenergie wordt opgewekt door een zogeheten Molten Salt Reactor (gesmolten-zoutreactor) aan boord. Dit is een type kernreactor waarin gesmolten zout wordt gebruikt als koelmiddel of splijtstofmengsel.
“Op dit moment is er nog nooit een kwantumcomputer of een gesmolten-zoutreactor op een schip geïnstalleerd”, vertelt Aaron Olivera. “Beide hebben een extreem technisch niveau nodig om dat stadium te bereiken. Zie het superjacht als een drijvende computer. Het wordt een enorme uitdaging om dat te bouwen, maar dan heb je wel een schip met onder meer miljoen sensoren.”
VIP-tickets en investeerders
In 2025 moet Earth 300 vaarklaar zijn. De verwachte bouwkosten van het superjacht op kernenergie liggen tussen de 350 en 500 miljoen euro. Particuliere investeringen en verschillende samenwerkingsverbanden dragen bij aan de financiering van het project, maar er worden ook VIP-tickets verkocht aan vermogende toeristen. Voor een slordige 2,5 miljoen euro kun je een 10-daagse VIP-cruise op het schip kopen, waarbij je in luxe vertrekken verblijft en op de voorste rij zit van baanbrekende wetenschap. Dat is nog eens een luxe vorm van duurzaam toerisme.