Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 1 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit is over van de prijs die Elon Musk voor Twitter betaalde

De 44 miljard dollar die Elon Musk in Twitter stak? Daar is nog maar 33 procent van over, volgens een Amerikaanse financiële gigant. Ouch!

Het is nog niet eens een jaar geleden dat Elon Musk Twitter kocht. Sindsdien heeft de Tesla-baas niet stil gezeten. De website is drastisch veranderd. Gebruikers moeten opeens betalen voor het welbekende blauwe vinkje, tachtig procent van de werknemers is ontslagen en het centrale algoritme schotelt je andere content voor. De meningen verschillen, maar over het algemeen kun je gerust stellen dat het er geen leukere plek op is geworden. Niet voor niks schieten alternatieven als paddenstoelen uit de grond.

Elon Musk heeft grootse plannen voor Twitter

Voorlopig hoeft Musk zich nog geen zorgen te maken over dergelijke concurrentie. De cynische realiteit is nou eenmaal dat dergelijke idealistische alternatieven zelden genoeg gebruikers weten vast te houden om echt een viable concurrent te worden. Minder actieve gebruikers betekent ook minder content, en daarmee ook in de meeste gevallen een inferieure gebruikservaring.

Toch zal ook Elon Musk zich soms achter de oren krabben. Hij kocht oktober vorig jaar voor 44 miljard dollar Twitter. Een prijskaartje dat menig analist destijds al als absurd bestempelde. Sterker nog, de miljardair heeft zelf ook al erkend dat hij en zijn mede-investeerders wellicht teveel hebben betaald voor de dienst. Maar ja, Musk heeft een visie: Twitter als de alles kunnende ‘everything‘-app, met een marktwaarde van 250 miljard dollar. Ja, Musk houdt van groots dromen en beloftes die als science-fiction klinken. Delusional? Wellicht, maar ondanks zijn capriolen is dit wel de miljardair achter onder andere SpaceX, Tesla en The Boring Company. En de miljardair achter tweets als deze:

33 procent over

Die 250 miljard dollar is leuk, maar in de tussentijd zal het even doorbijten zijn. Deze week kwam de financiële gigant Fidelity namelijk met een meedogenloze schatting. Volgens hun berekeningen is Twitter nu nog maar 33 procent waard van wat Musk en co. er vorig jaar voor betaalden. Oftewel, rond de 15 miljard dollar.

Musk zal het ongetwijfeld als een dipje zien in een grafiek die erna omhoog schiet, op weg naar 250 miljard, maar tot nu toe leveren zijn pogingen om meer geld uit Twitter te persen nog niet zoveel op. Bovendien lekte er afgelopen maart al een interne memo, waarin de kersverse Twitter-eigenaar de waarde van zijn nieuwe speeltje op 20 miljard dollar schatte.

Onduidelijk

Helaas is het niet bekend hoe Fidelity exact op die 15 miljard dollar uitkwam. Wel weten we dat dat bedrag het resultaat is van een evaluatie op basis van een afwaardering van Fidelity’s eigen belang in het bedrijf. Bloomberg concludeert het volgende: “Het is onduidelijk hoe Fidelity tot zijn nieuwe, lagere waardering is gekomen en of het niet-openbare informatie van het bedrijf ontvangt.”

Hoe dan ook is er werk aan de winkel voor Elon Musk. Tussen het veroveren van Mars en het veranderen van de auto-industrie kan hij vast wel een gaatje vinden om het tij van Twitter te keren. Terwijl we op zijn onvermijdelijke reactie op dit nieuws wachten, kun je alvast zijn favoriete boeken lezen, die we voor je op een rijtje hebben gezet in dit artikel.

De strategie van Elon Musk om snel te leren bestaat uit 2 regels

Bloomberg

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.