Elon Musk schiet toeristen de ruimte in en laat miljardair sturen
Terwijl Apple-medeoprichter Steve Wozniak ruimteafval aan het opruimen is, schiet Elon Musk met SpaceX toeristen de ruimte in zonder aanwezige astronauten. Een nieuwe stap in de miljardairshobby die ruimtetoerisme heet.
Jeff Bezos (Blue Origin), Richard Branson (Virgin Galactic) en Elon Musk (SpaceX) schoppen met hun exorbitante hobby de ruimtevaart in de war, maar dat lijkt ze niet te deren. De troep die ze achterlaten, kijken ze ook niet naar om. Dat doet Steve Wozniak wel, zullen ze denken. Blind door prestatiedrang willen van de ruimte hun domein maken. En ja, er zijn genoeg rijken die daarvoor lappen. En, toegegeven, ook geld inzamelend voor een goed doel.
Toeristen de ruimte in zonder astronauten
Voor het eerst wordt een ruimtevaartuig met alleen toeristen in een baan rond de aarde gebracht. De missie Inspiration4 neemt geen professionele astronauten mee. Het bedrijf achter de ruimtereis, SpaceX van miljardair Elon Musk, wil dergelijke toeristische vluchten verkopen aan gewone mensen die veel geld over hebben voor een buitenaardse ervaring.
Het ruimtevaartuig van SpaceX heeft vier toeristen aan boord. De gezagvoerder is de 38-jarige miljardair Jared Isaacman, die de vlucht betaalt. Hij is de oprichter van betaaldienst Shift4. Hij neemt twee mensen mee die banden hebben met een kinderziekenhuis in de stad Memphis. Dat zijn arts-assistent Hayley Arceneaux (29) en donateur Christopher Sembroski (42).
SpaceX-missie Elon Musk ook voor goed doel
Arceneaux had als kind kanker. Haar knie werd vervangen en ze kreeg een staaf van titanium in haar dijbeen. Ze wordt de eerste persoon met een prothese die naar de ruimte gaat. Het vierde bemanningslid is Sian Proctor (51), een docente geologie die ruim tien jaar geleden tevergeefs probeerde astronaut te worden. De SpaceX-missie van Elon Musk moet ongeveer 170 miljoen euro opbrengen voor het ziekenhuis, onder meer door het veilen van spullen die meegaan aan boord.
Een kijkje in het eerste ruimtehotel, met uitzicht op de Aarde
Het is nog niet exact bekend wanneer Elon Musk de toeristen zonder astronauten de ruimte in schiet. Het launch window opent donderdag om 02.02 uur Nederlandse tijd en sluit vijf uur later. Als het SpaceX dan niet lukt om te vertrekken, is er in de nacht van donderdag op vrijdag een nieuwe mogelijkheid. Het vaartuig komt maximaal 540 kilometer van de aarde. De laatste keer dat mensen zo ver weg gingen, was in 2009. Na een verblijf van ongeveer drie dagen in de ruimte keren de toeristen terug op aarde. Het vaartuig plonst dan, hangend aan een parachute, in de Atlantische Oceaan.
Concurrentie in het ruimtetoerisme
Elon Musk is met SpaceX zoals gezegd in een hevige concurrentiestrijd verwikkeld met het Blue Origin van Jeff Bezos en het Virgin Galactic van Richard Branson. Ook zij hebben zich op toeristen in de ruimte gestort. Lees in dit artikel meer over de opkomst van ruimtetoerisme.