Elon Musk van rijkste man tot verwend kind door verworpen bonus
Elon Musk is de rijkste man ter wereld, maar als dat aan de rechtbank van Delaware ligt niet lang meer. Zijn slimme beloningssysteem bij Tesla van 55 miljard is verworpen. Op X reageert hij nu als een verwend kind.
In die functie als Tesla-CEO krijgt Elon Musk geen vast salaris, maar alleen bonussen en opties op basis van het behalen van bepaalde doelen. Dat heeft hem op zijn zachtst gezegd geen windeieren gelegd.
Tesla-beloningspakket Elon Musk verworpen
Een rechtbank in Delaware heeft het 55,8 miljard kostende beloningspakket van Elon Musk voor Tesla nu echter verworpen. Het oordeel is dat de raad van bestuur zijn wettelijke plicht jegens het bedrijf heeft geschonden bij het bepalen van de beloning van de CEO. Dit betekent een flinke klap voor de portemonnee van de multimiljardair en kan er zelfs voor zorgen dat de innovator niet meer de de rijkste man ter wereld is.
In een rechtbankstuk van van 201 pagina’s oordeelde kanselier Kathaleen McCormick dinsdag dat de raad van bestuur van Tesla niet in het belang van het bedrijf heeft gehandeld bij het vaststellen van het beloningspakket. Daarmee zou de raad zijn wettelijke verplichting aan de aandeelhouders hebben geschonden. In plaats daarvan volgden ze gewoon het voorstel van Elon Musk en stemden ze ermee in om hem “het grootste potentiële compensatieplan in de geschiedenis van de openbare markten” te betalen.
Rijkste man gedraagt zich als verwend kind
Elon Musk zelf is op zijn zachtst gezegd not amused. Hij heeft in een reeks berichten op zijn eigen socialemediaplatform X geklaagd over de staat Delaware, waar het door hem geleide bedrijf Tesla formeel is gevestigd. Een rechter in de Amerikaanse staat blokkeerde dus een megabeloning die de fabrikant van elektrische auto’s zijn topman wilde toekennen, na een klacht van een kleine aandeelhouder.
“Vestig je bedrijf nooit in de staat Delaware”, schreef Elon Musk op het door hem gekochte socialemediaplatform. Hij hintte in andere berichten ook op een ‘vertrek’ van Tesla uit Delaware, door de formele vestigingsstaat te veranderen in Texas of Nevada.
Aandeelhouder krijgt zijn zin
De rijkste man op aarde kreeg het pakket met aandelenopties in 2018 toegezegd, maar een aandeelhouder vond die beloning buitensporig en krijgt nu gelijk van de rechter. Volgens Elon Musk is dat onterecht, omdat een grote meerderheid van de aandeelhouders van Tesla instemde met de megabeloning. “Ik raad je aan je te vestigen in Nevada of Texas als je liever hebt dat aandeelhouders de beslissingen nemen”, sneert hij op X.
Veel Amerikaanse bedrijven vestigen zich juridisch in Delaware, onder andere vanwege belastingvoordelen. Ook zouden de heldere wetten voor bedrijven een voordeel zijn. Volgens hoogleraar ondernemingsrecht Jill Fisch van de University of Pennsylvania is het geklaag van Elon Musk over Delaware onterecht.
Delaware roept hem gewoon tot de orde
“Elon Musk houdt niet van Delaware, omdat hij daar rekenschap moet afleggen voor zijn acties en daar is hij niet aan gewend”, zegt ze tegen persbureau Bloomberg. “De rechtbanken van Delaware staan erom bekend dat ze bereid zijn om grootaandeelhouders tot de orde te roepen als ze te ver gaan.”De miljardair verplaatste eerder zijn andere bedrijf X van Delaware naar Nevada. Dat deed hij bij de naamsverandering van het voormalige Twitter.
In beroep
Tegen de uitspraak kan overigens nog beroep worden aangetekend. Als ook daarna wordt geoordeeld dat Elon Musk de bonus niet mag krijgen, zou zijn vermogen dalen tot ruim 154 miljard dollar. Daardoor verliest hij volgens Bloomberg mogelijk zijn titel als rijkste persoon op aarde.