Elon Musk zorgt voor negatief Bitcoin-record: dieptepunt 2021 bereikt
Begin april liep iedereen met Bitcoin in zijn wallet de digitale polonaise. De welbekende cryptomunt groeide tot een recordhoogte van 63.000 dollar en was volop in het nieuws. Nu, ruim twee maanden later, is de brede grijns bij veel crypto beleggers verdwenen. Bitcoin zit in een vrije val en heeft inmiddels een nieuw dieptepunt bereikt.
Gisteren zakte de Bitcoin-waarde met 5% en werd het dieptepunt van 2021 bereikt. Waar je begin april nog ruim 60.000 dollar voor je digitale munt kreeg, was dat gisteren minder dan 30.000 dollar. Een halvering en een dieptepunt, want in 2021 heeft de teller nog niet één keer zo laag gestaan.
De invloed van Elon Musk
Alle winst die dit jaar werd opgebouwd is in korte tijd verdwenen. Er wordt dan ook gesproken van een heuse Bitcoin-crash. Voor zowel de sterke stijging aan het begin dit jaar als de dramatische daling die nu plaatsvindt, zijn verschillende verklaringen. De bekendste is zonder twijfel Elon Musk.
De topman van Tesla gaf Bitcoin eerder dit jaar een flinke boost door in de populaire cryptomunt te stappen. Hij accepteerde de munt zelfs als betaalmiddel voor zijn auto’s. In totaal gaven Musk en Tesla anderhalf miljard dollar uit aan Bitcoin. Een enorme investering die de waarde van de munt ten goede kwam.
Bitcoin dondert in elkaar
Met deze investering kreeg Elon Musk de munt in zijn greep. De Tesla-topman kon de munt op dat moment maken of breken. Hij koos voor optie twee. Musk verloor zijn vertrouwen in Bitcoin en deelde een tweet waarin hij duidelijk maakte dat de liefde voorbij is. Nog nooit had een gebroken hart zoveel impact op zoveel portemonnees, want na de tweet zakte de waarde van de Bitcoin compleet in.
#Bitcoin 💔 pic.twitter.com/lNnEfMdtJf
— Elon Musk (@elonmusk) June 4, 2021
#Bitcoin slid after a cryptic broken-heart tweet from Elon Musk hinted at a potential split with the largest cryptocurrency https://t.co/uhf4Ce7Qfx pic.twitter.com/c8uc9dOE3U
— Bloomberg (@business) June 4, 2021
Wat ook niet helpt, is dat China steeds strenger wordt. Het Aziatische land wil niet dat zijn inwoners aan de Bitcoin of andere crypto gaat en treedt streng op. Al sinds 2017 is er in China een verbod op de munt. Nu is daar ook een gedeeltelijk verbod op het minen van crypto bijgekomen. Datacentra die dat nog wel doen, worden hard aangepakt.
Dieptepunt nog niet bereikt
China is overige niet het enige land waar gewerkt wordt aan een Bitcoin-ban. Verschillende landen willen alle digitale munten weren. Ook in Nederland wordt hier al over gesproken. Zo kwam het CPB onlangs nog met een dringend advies aan de regering.
Ajax en Feyenoord stappen in crypto: gaan ze spelers kopen met Bitcoin?
Bitcoin-eigenaren hoeven zich echter nog geen zorgen te maken. Zo’n verbod is nog weg en de kans is überhaupt zeer klein dat deze er gaat komen. Cryptovaluta zijn momenteel nog wat ongepolijst, maar gaan nagenoeg zeker een belangrijke rol spelen in onze toekomst. De weg naar die toekomst is echter niet zonder hobbels, zo lijkt het erop dat de Bitcoin nog lang niet klaar is met dalen. Meer daarover, lees je hier.