Vertienvoudigd: Bitcoin-scammers verdienen miljoenen door Elon Musk
Dat Bitcoin-scammers graag Elon Musk nadoen wisten we al. Het Amerikaanse Federal Trade Commission maakt nu echter duidelijk hoe enorm de schade van dergelijke praktijken is.
Elon Musk is praktisch elke dag in het nieuws. De techmiljardair is niet alleen CEO van Tesla en SpaceX, maar mengt zich ook geregeld in cryptocurrency-discussies op Twitter.
Elon Musk en de cryptowereld
Met alle gevolgen van dien. Musk, die zichzelf Technoking noemt bij Tesla, heeft al meermaals de koers van Bitcoin en Dogecoin drastisch beïnvloedt met zijn tweets.
Het levert dubieuze situaties op, die in elke andere markt waarschijnlijk illegaal zouden zijn. Hoe dan ook is één ding duidelijk: Musk is een belangrijke stem in de cryptowereld, of je daar nou blij mee bent of niet.
Bitcoin-scammers slaan toe
Zijn grote mond heeft echter ook minder grappige gevolgen. Zo doen scammers zich continu voor als de Tesla-CEO, met als doel om mensen Bitcoin afhandig te maken.
Dat probleem speelt al jaren en Musk zegt er zelf ook alles aan te doen om ze te stoppen, maar dankzij de Amerikaanse Federal Trade Commission is het nu duidelijk hoe groot het probleem precies is. Lang verhaal kort: enorm.
2 miljoen dollar sinds oktober
Amerikaanse consumenten zijn alleen al sinds oktober 2 miljoen dollar aan cryptocurrency verloren aan scammers die zich voordeden als Musk. Dat rapporteerde de instantie afgelopen maandag.
De commissie was er nog maar eens extra duidelijk over: “Beloften van gegarandeerde enorme opbrengsten of beweringen dat uw cryptocurrency zal worden vermenigvuldigd, zijn altijd oplichting.”
De scammers gebruiken vaak exact dezelfde profielfoto als Elon Musk zelf. Door een naam te kiezen die amper te onderscheiden is van de echte, is het niet zo gek dat veel nietsvermoedende gebruikers erin tuinen.
Volstrekt verboden
Ze vragen namens de techmiljardair vaak om een bedrag in cryptomunten naar je keuze, met als belofte dat je vervolgens een veel groter bedrag terugkrijgt.
Iets wat volstrekt verboden is op Twitter, maar de dienst slaagt er maar niet in om korte metten te maken met dergelijke praktijken.
Vertienvoudigd: 80 miljoen dollar
De Musk-truc is slechts een klein deel van het repertoire van scammers. De FTC heeft laten weten dat consumenten sinds afgelopen oktober in totaal minstens 80 miljoen dollar aan cryptocurrency-scams zijn verloren. Een vertienvoudigd bedrag ten opzichte van vorig jaar. Het gemiddelde verloren bedrag ligt rond de 1900 dollar. Ouch.
Naast reputatieschade werd Musk afgelopen zomer ook zelf direct getroffen. Scammers wisten op zijn Twitter-account in te breken, en harkten 120.000 dollar binnen door zijn volgers om geld te vragen.
Het wordt nog erger
Gezien de huidige cryptocurrency-hype is Elon Musk voorlopig nog niet van dit soort gedoe af. Sterker nog, naar mate scammers creatiever en slimmer worden en cryptocurrencies de lucht in schieten, wordt de potentiële schade alleen maar groter…