Supermarkt nept je met magere bron van eiwitten vol goedkoop vet
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2FSupermarkt-nept-je-met-magere-bron-van-eiwitten-vol-extra-vet.jpg)
Supermarkten hebben weer een nieuwe manier gevonden om ons voor de gek te houden. Door meer vetten toe te voegen aan gehakt vlees, kunnen ze het juist als ‘magere’ bron van eiwitten verkopen. Hè?!
Als fitnessfanaat wil je het liefst zo veel mogelijk eiwitten binnenkrijgen, met zo weinig mogelijk calorieën. Wat dat betreft klinkt mager gehakt vast als muziek in de oren. En dat weten supermarkten ook. Supermarkten zouden supermarkten niet zijn als ze daar niet een slim slaatje uit wilden slaan. Wat blijkt: mager gehakt is duurder, maar in sommige gevallen helemaal niet magerder dan gewoon gehakt.
Woensdag gehaktdag of gehakt-vlees-dag?
Gehakt bevat altijd ongeveer 25 gram eiwitten. De termen ‘mager’ en ‘extra mager’ gehakt betekenen dat het product minder vetten bevat dan ‘gewoon’ rundergehakt. Volgens vleesverwerker Rudi Holleboom zijn dit termen die door de supermarkten op het vlees worden geplakt. Zo vertelt hij aan De Keuringsdienst van Waarde.
De meeste slagers hanteren een vetpercentage van 10-15% voor normaal gehakt. In de supermarkt is er echter geen touw aan deze percentages vast te knopen. Zo vind je rundergehakt met 20% vet, maar ook met 12% vet en verderop ligt ‘mager’ gehakt dat ook 12% vet bevat. Wat gebeurt hier? Het blijkt een semantisch spelletje dat gebruik maakt van een maas in de wet. Hebben we het over mager ‘gehakt’ of ‘gehakt vlees’.
Zo nept de supermarkt je met ‘mager’ vlees
Ja echt, zo kinderachtig is het verschil waar de supermarkten ons mee bedriegen. Zo zit het: volgens Europese richtlijnen mag mager gehakt slechts 7% vetten bevatten. Een duidelijke richtlijn, lijkt ons. De Nederlandse Warenwet maakt echter onderscheid tussen ‘gehakt vlees’ en ‘gehakt’. Waarbij gehakt vlees écht vlees is, zonder toevoegingen. Hiervoor gelden de richtlijnen die Europees zijn vastgelegd.
Voeg je als fabrikant iets toe aan dit gehakte vlees, eiwitten, water, aroma’s of extra vetten bijvoorbeeld, is het geen gehakt vlees meer en valt dit niet meer onder de regelgeving. Maar je mag het nog wel ‘gehakt’ noemen. En hiervoor geldt dat je het met 15% nog als mager mag verkopen. Oftewel: supermarkten gebruiken minder van hetzelfde gehakte vlees, voegen er wat extra (goedkoop) vet of andere stoffen aan toe en verkopen het dan als mager gehakt in de schappen voor veel meer geld. Knettergek. Het blijkt maar weer dat je voor kwaliteitsvoedsel niet bij de supermarkt moet zijn.
Alternatieven met veel eiwitten en weinig vetten
Goed, terug naar dat sportlijf van je. Eiwitten vormen de bouwstoffen van allerlei belangrijke lichaamsprocessen. Zo spelen ze een grote rol bij het opbouwen en herstellen van je spieren. Enorm belangrijk wanneer je in spiermassa wil aankomen, maar ook wanneer je af wil vallen. In deze periode wil je natuurlijk zo min mogelijk calorieën binnenkrijgen, met zo veel mogelijk eiwitten. Probeer bijvoorbeeld deze alternatieve dierlijke of plantaardige, magere eiwitbronnen. Bij voorkeur niet gehaald bij de supermarkten.
Dierlijk
Dierlijk product | Dierlijk product | Vetten per 100 gram |
---|---|---|
Kip (bereid) | 31 gram | 4 gram |
Varkenshaas | 22,5 gram | 2 gram |
Magere kwark | 8,5 gram | 0 gram |
Tonijn (steak) | 28,5 gram | 1 gram |
Kalkoen | 22 gram | 6 gram |
Plantaardig
Plantaardig product | Plantaardig product | Vetten per 100 gram |
---|---|---|
Eiwitshake (erwten-eiwit) | tot 85 gram | 9,5 gram |
Spirulina (alg) | 57 gram | 8 gram |
Linzen | 9 gram | 0,5 gram |
Kikkererwten | 8 gram | 2,5 gram |
Plantaardige kwark (sojabasis) | 6 gram | 3.3 gram |