Mike Plevier
Mike Plevier Geld & Carrière 13 dec 2024
Leestijd: 2 minuten

De eindejaarsuitkering van Jan Modaal en het verschil met een 13e maand

Jij bent de gelukkige ontvanger van een eindejaarsuitkering of 13e maand. Maar wat is nou een goede of leuke bestemming van zo’n financieel extraatje. Wij duiken in de mogelijkheden met een modaal inkomen.

Niet iedereen krijgt overigens een eindejaarsuitkering of 13e maand. Hangt af van je bedrijf. Het is wel iets dat je kunt proberen te eisen in een salarisonderhandeling.

Verschil eindejaarsuitkering en 13e maand

Zowel een eindejaarsuitkering als een 13e maand is een extra uitkering bovenop je maandelijkse salaris. Meestal uitgekeerd in de maand december (hoeft niet altijd zo te zijn). December is natuurlijk wel een fijne maand voor een financiële impuls, aangezien deze feestmaand voor velen de duurste maand van het jaar is. Voor zover de gelijkenissen.

Het verschil is dat een 13e maand letterlijk een extra maandsalaris is waar een eindejaarsuitkering een percentage van je bruto-jaarsalaris is, die per jaar kan verschillen.

Zoveel krijg je met een modaal inkomen in 2024

De gemiddelde eindejaarsuitkering is ergens tussen de 5 en 10%. Stel jij hebt recht op 8% eindejaarsuitkering en hebt een bruto modaal inkomen van 44.000 euro per jaar dan ontvang je een eindejaarsuitkering van 3.520 euro bruto.

Van bruto naar netto, met extra belasting

Helaas houd je van een 13e maand of eindejaarsuitkering minder netto centen over dan bij een gewone salarisbetaling. Dit komt doordat deze bijzondere beloningen in een aparte belastingtabel vallen en daardoor zwaarder worden belast. Wil je weten hoeveel belasting jij betaalt over jouw 13e maand of eindejaarsuitkering dan vind je dat via de belastingdienst.

December feestmaand

December is de feestmaand en ook de duurste maand van het jaar. Al eerder schreven we over de kerstuitgaven per land. Uit deze cijfers blijkt dat wij als Nederlanders zo’n 621 euro per huishouden uitgeven aan Kerst en daarmee staan we verre van boven aan de ranglijst. Maar, aangezien wij ook nog Sinterklaas vieren gaat de gemiddelde uitgaven per huishouden zomaar richting de 800 euro.

Bestemming van eindejaarsuitkering of 13e maand

Nu we weten dat een gemiddeld huishouden in Nederland al zo’n 600 euro tot 800 euro extra kwijt is in de maand december, weten we ook dat een financiële extra goed van pas komt.

Of je nou Jan Modaal bent of meer te besteden hebt, een paar duizend euro extra is voor iedereen lekker. Hou je na alle extra uitgaven nog geld over? We hebben we hieronder nog een aantal goede en leuke bestemmingen op een rij gezet.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.