De vraag van Warren Buffett om te ontdekken of je integer bent
Veel werkgevers focussen zich bij het sollicitatiegesprek op zaken als werkervaring, indrukwekkende prestaties en vereiste vaardigheden. Hoewel dit allemaal belangrijk is bij het aannemen van een nieuwe werknemer, weet miljardair Warren Buffett dat je niets aan deze zaken hebt als er een belangrijke eigenschap mist.
Volgens hem is ‘integriteit’ de belangrijkste eigenschap die een werknemer kan hebben. Dit is waarom. En hoe hij ervoor zorgt dat zijn werknemers altijd integere beslissingen nemen.
De belangrijkste eigenschap in een sollicitatiegesprek
In een speech aan de Universiteit van Florida vertelde Warren Buffett jaren geleden voor het eerst naar welke eigenschappen hij op zoek is bij het aannemen van nieuwe mensen. “We zoeken naar drie dingen tijdens het sollicitatieproces”, zei hij toen. “Intelligentie, energie en integriteit.” Vooral die laatste eigenschap is belangrijk, aldus de miljardair. Als je geen integriteit hebt, zul je aan die eerste twee eigenschappen ten onder gaan.
We hadden ook niet anders verwacht van ‘de vriendelijke opa van het kapitalisme’. Het is een bijnaam die The Financial Times hem gaf. Maar hoe kom je erachter of iemand integriteit heeft?
Verrassende vraag
Tijdens een zakenlunch in 2007 gaf Warren Buffett de zakenmannen een onconventionele vraag om hierachter te komen. “Zou je liever de beste minnaar in de wereld zijn, maar bekend staan als de slechtste? Of zou je liever de slechtste minnaar zijn, maar bekend staan als de beste?”
Nou is dit niet per se een vraag die je tijdens een sollicitatiegesprek kunt stellen, maar de strekking ervan is duidelijk. Is het belangrijker voor jou om er goed uit te zien in de ogen van anderen, dan om het daadwerkelijk goed te doen?
De krantentest van Warren Buffett
Dat integriteit belangrijk is voor Warren Buffett, wordt ook duidelijk tijdens een Q&A-sessie in 2005 aan de Universiteit van Nebraska-Lincoln. Daar vertelt hij hoe hij ervoor zorgt dat al zijn werknemers integere beslissingen maken. “Ik vraag de managers in mijn bedrijf alle keuzes die ze maken niet alleen te beoordelen op legaliteit, maar ook op basis van wat ik de ‘krantentest’ noem”, vertelde hij toen.
De krantentest bestaat uit een simpele vraag. Hoe zou je het vinden als deze bepaalde actie de volgende dag in de krant zou staan? “Het artikel zou geschreven zijn door een slimme maar onvriendelijke verslaggever en gelezen worden door je familie, vrienden en buren”, zegt hij. “Het is vrij eenvoudig: als de beslissing die test doorstaat, kun je ‘m gerust nemen. Maakt het je oncomfortabel? Dan niet.”
https://www.manners.nl/jeff-bezos-2-sollicitatievragen/