Coen Grutters
Coen Grutters Elektrische fiets 23 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Bouw je eigen fiets voor een prikkie om tot capabele e-bike

VanMoof mag dan passé zijn, maar andere e-bikes nog altijd hot and happening. Helaas zijn elektrische fietsen duur. Gelukkig is er een betaalbare oplossing waarmee je zelfs jouw gammele omafiets omtovert tot vlotte e-bike.

Manners houdt niet alleen de VanMoof-saga nauwlettend in de gaten, ook schrijven we geregeld over betaalbare alternatieven, zoals deze spotgoedkope elektrische fiets van AliExpress.

Van omafiets tot e-bike

Toch ben je voor de goedkoopste e-bikes al gauw duizend euro kwijt. Er zijn namelijk ombouwkits, die jouw stalen ros transformeren in een heuse e-bike en dat is eenvoudiger dan het klinkt.

Albert Heijn overtroeft Lidl met Nederlandse e-bike

Er zijn verschillende systemen beschikbaar. Zo is een elektromotor te plaatsen in het voorwiel, het achterwiel of tussen de pedalen. Bestel je een voorwielkit, dan krijg je een compleet wiel geleverd met daarin een elektromotor. Nederland kent meerdere aanbieders van deze ombouwkits.

Zelf een elektrische fiets bouwen

Wil jij je e-bike vooral gebruiken voor korte ritjes naar school of naar de supermarkt? Dan is de voorwielmotor zeer geschikt, zo stelt verkoper eBikesets.nl. ‘Gebruik je jouw fiets in heuvelachtig gebied, dan is de achterwiel- of middenmotor beter geschikt. Deze zijn namelijk een stuk krachtiger dan de voorwielmotor’, voegt het bedrijf eraan toe.

elektrische fiets ombouwset e-bike voorwiel kit systeem
Een voorwiel met daarin een elektromotor verwerkt. (Afbeelding: YouTube / eBikesets)

Het ombouwen tot e-bike is prima zelf te doen. Volgens Lammert de Haan, oprichter van eBikesets.nl, kost de klus zo’n vier uur. Maar hoeveel euro’s kost het je? De goedkoopste ombouwkit van deze aanbieder kost 529 euro. Op Amazon vind je goedkopere varianten, maar weet dat daarbij vaak de prijzige accu niet zit inbegrepen. Wel zo handig om die erbij te hebben.

30 kilometer per dag

‘Deze betaalbare e-bike-ombouwset is ideaal voor studenten die afstanden tot zo’n 30 kilometer per dag afleggen’, schrijft de aanbieder erbij. ‘De motor begint te ondersteunen wanneer je rondgaat met de trappers. Als je stopt met trappen stopt de motor met ondersteunen. Daarnaast is de motor voorzien van een vrijloop, zodat je niet zwaarder trapt wanneer de motor is uitgeschakeld.’

Onder het mom van duurzaamheid zeker een goede en betaalbare optie, maar weet wel dat je voor slechts 300 euro meer deze complete e-bike van de Lidl hebt.

Kruidvat stunt met spotgoedkope e-bike: de plus- en minpunten

 

 

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.