Eerste vliegende elektrische auto komt dit jaar al in actie
Je leest het goed, de eerste vliegende elektrische auto is klaar om te racen. Maak kennis met de Airspeeder Mk3, die in Australië is gebouwd.
Het Australische merk produceert niet de allereerste vliegende auto ooit, maar wel de eerste met een elektrische aandrijflijn.
Eerste vliegende elektrische auto
Hoewel het voertuig in de markt wordt gezet als vliegende elektrische auto, ontbreekt het de Airspeeder aan een belangrijk ding. Het model heeft geen wielen, en kan dus niet rijden. Maar goed, het is dan ook de bedoeling om te vliegen. Of het echt een auto te noemen is, laten we maar even in het midden.
De designafdeling van het merk beschrijft de Airspeeder Mk3 als een kruising tussen een Formule 1-auto uit de jaren 50 en 60, een straaljager en een helikopter. De helikoptervergelijking heeft vooral te maken met de manier waarop de Airspeeder opstijgt en landt. Aan de vier uiteinden van de carrosserie zitten propellers vast. In totaal beschikt de vliegende elektrische auto over acht roterende bladen. Hiermee kan de Mk3 verticaal opstijgen en landen.
Bestuurders moeten lichter zijn dan 80 kilogram
De motoren leveren een gezamenlijk vermogen van 320kW (zo’n 436 pk), waarmee de 130 kilogram zware Airspeeder tot 500 meter hoog kan vliegen. De vliegende elektrische auto sprint in 2,8 seconden naar de 100 kilometer per uur. Als je niet zwaarder bent dan 80 kilogram mag je het voertuig besturen.
Tijdens het vliegen kan het voertuig zulke strakke bochten maken, dat er tot wel 5G aan krachten kan vrijkomen. Dit is vergelijkbaar met wat Max Verstappen te verduren krijgt tijdens een Formule 1-race.
Race met elektrische vliegende auto’s
Over racen gesproken: de Australische autobouwers hebben het doel om de eerste Airspeeder Mk3-races al in de tweede helft van 2021 te vliegen. Hierbij zal er geen piloot instappen, maar worden de voertuigen op afstand bestuurd. Volgend jaar worden de eerste races gevlogen met piloten aan boord.
Deze vliegtuiglimousine mag de openbare weg op en is te koop
Voorlopig gaat het merk zich alleen nog focussen op de racerij, maar de ontwikkelingen moeten uiteindelijk leiden tot een revolutie in mobiliteit. Of we de vliegende auto’s binnen afzienbare tijd ook boven de openbare weg gaan zien, blijft nog de vraag. Lees hier meer over de toekomstplannen.