Salarisonderhandeling: haal er het maximale uit dankzij deze 5 tips
Een verandering van baan kan een nieuwe uitdaging inhouden. Over het algemeen is het een prettige situatie, zeker als je ook een salarisverhoging tegemoet kunt zien. Ongetwijfeld is de weg naar een nieuwe functie vol met uitdagingen. Als het na vele sollicitaties eindelijk is gelukt om je nieuwe werkgever te overtuigen van je kwaliteiten is het tijd om de deal te sluiten, maar hoe haal je in financieel opzicht het beste uit je nieuwe aanstelling?
Onderhandelen over je salaris
Als je het solliciteren op zich al een uitdaging vond, dan is de volgende ronde des te lastiger: de salarisonderhandelingen. Ook al is het pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden ideaal, uiteindelijk gaat het er toch om wat je aan het einde van de maand uitbetaald krijgt.
Onderhandelen dus en dat is niet onbelangrijk. Sterker nog, een snelle acceptatie van het bod van de werkgever is vaak bepalend voor het verdere verloop van je carrière. Als je een beetje lef hebt bepaal je in amper dertig seconden of je jaarinkomen gelijk blijft of juist enkele duizenden euro’s hoger komt te liggen. Een goede voorbereiding is dus essentieel.
Belangrijke tips voor een goed salaris
Onderhandelen is een kunst. En dat kun je leren. Uiteraard is het makkelijker om te onderhandelen over de prijs van een artikel in de winkel dan te vragen om een hoger salaris. Alles staat en valt bij een goede voorbereiding. De volgende tips zijn daarom onmisbaar om het beste resultaat te krijgen en met een goed gevoel aan de slag te gaan bij je nieuwe werkgever.
https://www.manners.nl/wil-je-salarisverhoging-zo-krijg-je-het/
1. Doe je huiswerk
Je weet ongetwijfeld wat je eerst verdiende en wat je nu zou willen verdienen, maar is jouw verwachtingspatroon redelijk? Check van te voren wat het gemiddelde salaris is voor de functie die je gaat krijgen. Heb je al enige jaren ervaring in een vergelijkbare functie, dan is de kans groot dat het redelijk is om hier je salariswensen op aan te passen. Doe dus onderzoek naar wat anderen verdienen in vergelijkbare functies en baseer daar je onderhandelingen op.
2. Laat niet het achterste van je tong zien
Vaak zal een werkgever informeren naar je huidige salaris. Vanuit het standpunt van de werkgever is dit logisch, hij of zij zal liever niet meer willen betalen dan strikt noodzakelijk. Het is echter onverstandig om je huidige salaris te noemen. Wees hier dus met opzet vaag over.
Bestaat je huidige salaris uit verschillende onderdelen zoals toeslagen, laat deze dan achterwege. Het gaat namelijk niet om de extra vergoedingen maar om het basis salaris. Deze onderhandelingstactiek zal uiteindelijk leiden tot een concreet bod. Een werkgever zal je op basis van je persoonlijke kwaliteiten een aanbod doen en niet op basis van je voorgaande salaris.
3. Accepteer nooit het eerste bod
Hoe graag je ook aan de slag wil in je nieuwe functie, wees niet bereid om direct het eerste bod te accepteren. Iemand die zijn huis verkoopt zal immers ook niet het allereerste bod accepteren. Een bod is immers niks meer dan een voorstel om verder te onderhandelen. Accepteer je het eerste bod wel, dan laat je de indruk achter dat je snel tevreden bent. Een goede onderhandelaar dwingt respect af. Overigens is het gebruikelijk om een tegenbod te doen van circa 10% – 20% bovenop het voorstel. Waak er wel voor dat je niet te hoog inzet.
https://www.manners.nl/baan-veranderen-werk-voordelen/
4. Neem de tijd
Heb je een acceptabel bod ontvangen, neem dan de tijd om het voorstel te laten bezinken. Niet voor niks is er een Nederlands gezegde ‘haastige spoed is zelden goed’. Neem de tijd om alles om een rij te zetten. Is de vergoeding akkoord, heb je kans op een bonus? Is er sprake van een bedrijfspensioen of een dertiende maand? Al deze factoren bepalen je financiële toekomst bij je nieuwe werkgever.
5. De toekomstige werkgever slaat je tegenbod af. Wat nu?
Incidenteel kan het voorkomen dat je onderhandelingspartner je tegenbod afwijst en gewoon het originele bod blijft handhaven. In dat geval heb je twee mogelijkheden. Je kunt overwegen je tegenbod te wijzigen of het voorstel van de werkgever alsnog te accepteren. Het kan echter nooit kwaad om te informeren naar de reden voor het voorgestelde salaris. In dat geval komt het aan op de argumenten.
Is jouw ervaring in de aangeboden functie van doorslaggevende betekenis? Rechtvaardigt jouw toegevoegde waarde jouw salariseis? Of zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden dusdanig goed dat het salaris de verwachtingen compenseert? Nogmaals neem de tijd voor je een bod accepteert. Het kan geen kwaad om het aanbod te weigeren en op zoek te gaan naar een werkgever die jouw kwaliteiten wel kan waarderen met een passend salaris.