NFT-hype slaat door: echt huis te koop als non-fungible token
NFT’s zijn big momenteel. Elke week hoor je wel iets over een muziektrack, kunstwerk, tweet of naaktfoto die als non-fungible token wordt verkocht. Maar het wordt steeds gekker: een 27-jarige makelaar veilt nu een NFT (non-fungible token), waarbij je een echt huis koopt.
Een makelaar heeft besloten gebruik te maken van de hype en een NFT te verkopen, waarbij je niet alleen een kunstwerk van een huis koopt, maar ook het daadwerkelijke huis zelf. De psychedelische video van het huis en het huis (in Thousand Oaks, Californië) worden samen geveild via OpenSea.
Het minimale bod is 48 Ethereum, dat is ongeveer 117.000 dollar en omgerekend zo’n 97.043 euro.
Waar voor je geld?
Best een mooie prijs zou je zeggen, aangezien het om een duplexwoning gaat. Dit houdt in dat je niet één, maar twee appartementen met twee slaapkamers voor deze prijs krijgt. In Nederland is het door de oververhitte huizenmarkt in ieder geval moeilijk om nog iets voor deze prijs te vinden. Zeker aangezien er een zwembad in de tuin is.
Oorspronkelijk heeft Dulgeroff het huis gekocht en opgeknapt om het te verhuren, maar omdat NFT’s vandaag de dag als warme broodjes over de toonbank gaan, probeert hij het op deze manier te verkopen.
Het eerste NFT-huis
De woning is het eerste huis dat als NFT wordt verkocht. Normaal gesproken zijn NFT’s digitaal en vaak gaat het om creatief werk. Er zijn wel eerder gedigitaliseerde huizen als NFT verkocht. Geen idee wat zo’n non-fungible token precies is? De laatste tijd hoor je veel over non-fungible tokens. Elon Musk verkocht bijvoorbeeld een techno-track. Ook werd er 70 miljoen betaald voor een JPG-collage van Beeple.
Dungeroff wil nu de digitale met de non-digitale wereld samenvoegen door een kunstwerk en een daadwerkelijk huis samen als NFT te verkopen. De kunst die bij het huis hoort is gemaakt door Kii Arens. Maar makelaar Dulgeroff benadrukt dat het in dit geval minder om de kunst gaat.
“Het gaat minder om de kunst, en meer om het feit dat we een platform als dit gebruiken om een huis te verkopen”, legt hij uit aan Fast Company. “De kunst zal voor altijd in je digitale wallet worden opgeslagen als bewijs dat jij het eerste huis ooit hebt gekocht dat rechtstreeks via een cryptoplatform is verkocht. Dat is de waarde van het kunstwerk.”
Of het een goed idee is van de makelaar, moet nog blijken. Tot nu toe zijn er nog geen biedingen op het huis gedaan. Het feit dat er momenteel geen wetten zijn over hoe zo’n verkoop precies in z’n werk gaat en wat de belastingen zullen zijn, kan hier een grote rol in spelen. “Het is een interessant proces om door de juridische kant te navigeren”, zegt Dulgeroff. “We willen er zeker van zijn dat alles correct wordt gedaan.”
Benieuwd naar het huis? Op zijn website geeft Dungeroff een tour door het huis.