Redactie
Redactie Gezondheid 19 apr 2018
Leestijd: 4 minuten

Deze man verloor 21 kilo in 12 weken en legt uit hoe hij het deed

Goede voornemens maken is belangrijk. Niet zo zeer omdat het je een positieve boost geeft, het stelt je ook in staat om je eigen grenzen te verleggen – maar dan moet je het wel volhouden uiteraard. Slechts weinigen slagen in die opzet, behalve in ieder geval één man: Hunter Hobbs uit Oklahoma.

Op basis van een ongekende hoeveelheid doorzettingsvermogen slaagde hij erin om maar liefst 21 kilo aan lichaamsgewicht achter zich te laten in een periode van twaalf weken. Dat is dus nog net geen twee kilo per week. Een onmogelijke opgave? Nee, zolang je maar weet wat je moet doen om een duidelijk resultaat te bereiken.

My 12 Week Body Transformation Time-lapse

My 3 Month Body Transformation Time-lapse: one picture everyday-202lbs to 160lbs.

Posted by Hunter Hobbs on Sunday, April 15, 2018

Afvallen is kennis opdoen en toepassen

Resultaatgericht afvallen is een combinatie van kennis toepassen, veel bewegen en een aangepast dieet volgen. Klinkt eenvoudig, maar met name het laatste is de grootste uitdaging. De overtollige kilo’s zijn vaak het resultaat van een langdurig ongezond eetpatroon, de uitdaging is dus om de bestaande patronen resoluut te doorbreken.

Hobbs was op dat gebied een goed voorbeeld. Ondanks het feit dat hij altijd al over een goede conditie beschikte, begonnen de kilo’s er toch bij te komen doordat hij een kantoorbaan had. Minder beweging dus en ook het gegeven dat er meer calorieën bijkwamen dan hij verloor, maakte een drastische verandering noodzakelijk. “Ik kwam op een punt dat ik me afvroeg hoeveel kilo ik kon kwijtraken als ik me er echt op zou toeleggen gedurende drie maanden”, aldus Hobbs.

Afvallen doe je zo

Verbranden, verbranden en nog eens vet verbranden

Uiteraard was het ook voor Hobbs van belang om de vetverbranding te stimuleren. In principe geldt dat voor iedereen die serieus aan de slag gaat met gewichtsverlies of gewichtsbeheersing. De stelregel is simpel: je valt pas af als het aantal calorieën wat je binnen krijgt, minder is dan het aantal calorieën wat je dagelijks verbrandt. Omdat het juist moeilijk is om op basis van enkel een dieet goede, aansprekende resultaten te boeken (een crash dieet is echt slecht zonder de nodige kennis), is een abonnement op de fitness geen luxe. Verbranden dus die overbodige vetstoffen.

Afvallen doe je zo

Niet lang maar intensief trainen, 12 weken lang

De truc om echt goed af te vallen is niet zozeer de tijdsduur van de training, maar de intensiteit. Net als Hobbs zelf zou gaan doen, doe je er verstandig aan om streng te zijn voor jezelf. Gewicht heffen is daarvoor ideaal. Hobbs begon met setjes van zes tot acht herhalingen en bracht dit later naar tien herhalingen of meer.  Eventueel kan je de zwaarte van de gewichten aanpassen zolang je maar op een hoog intensiteit traint.

Ook het gebruik van de loopband dient niet onderschat te worden, begin gerust met het lopen van afstanden en concentreer je minder of de tijdsduur. Door op die manier te trainen, dwing je jezelf tot betere prestaties. Is er geen loopband beschikbaar, kies dan voor het traplopen om de intensiteit van de loopband te simuleren. Wil je zelf aan de slag met het twaalf weken programma van Hobbs, gebruik dan de laatste vijf weken om nog intensiever te trainen door de tijdsspanne aan te passen. Ga dus 45 seconden aan de slag met het traplopen op snelheid en neem 45 seconden rust om daarna de oefening opnieuw te doen.

Afvallen doe je zo

Crash dieet in 12 weken of niet?

Naast de intensieve lichaamstraining is het dieet minstens zo belangrijk. Als je al gewend was aan het regelmatig sporten zal het volgen van een verantwoord dieet de meeste moeite kosten. Zoals gezegd gaat het om het doorbreken van een oud patroon. Wees je bewust van het aantal calorieën wat je normaal gesproken tot je neemt. In veel gevallen kan het geen kwaad om dit resoluut naar beneden bij te schroeven.

Om het meest ideale dieet samen te stellen, is het van belang om te weten wat je eet. Als je enkel op de calorieën let, zal je weinig succes behalen. Het gaat erom dat je het aantal calorieën beperkt en ook let op de koolhydraten. De koolhydraten worden namelijk omgezet in suiker, wat weer een energiebron is. Het nadeel is dat de meeste koolhydraten ‘snelle’ suikers zijn. Je hebt er per saldo dus weinig profijt van, omdat je lichaam na een korte periode weer om meer energie vraagt.

Ga je enigszins extreem aan de slag, houdt er dan rekening mee dat je bij een calorie-inname van duizend of minder, snel roofbouw kunt plegen op je lichaam. In dat geval is het noodzakelijk dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt om de spieropbouw te stimuleren. Bij een tekort aan natuurlijke energiebronnen zal je lichaam de spiervezels gaan ‘opeten’ om het energietekort aan te vullen. Juist deze spieren heb je nodig voor de fitness oefeningen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.