5 duurzame alternatieven voor Bitcoin: van Cardano tot Nano
Ben je geïnteresseerd in beleggen in crypto, maar wil je ook graag aan het milieu denken? We lichten vijf groene en duurzame alternatieven voor de Bitcoin uit: Cardano, Stellar Lumens, Chia, Polkadot en Nano.
Het gaat slecht met de planeet en steeds meer mensen zien dit in. Daarom wordt er meer en meer kritiek geuit op de populariteit van de Bitcoin. De cryptomunt blijkt door het verwerken van de transacties namelijk energie te slurpen, al verschillen de meningen daarover. In ieder geval reden genoeg voor Elon Musk om uiteindelijk aan te kondigen dat Tesla’s niet meer met Bitcoin betaald kunnen worden.
Duurzame alternatieven voor de Bitcoin
Gelukkig zijn er genoeg andere cryptomunten die veel minder energie gebruiken. We zetten vijf groene en duurzame alternatieven voor de Bitcoin op een rij. Elon Musk, lees je mee?
1. Cardano
Steeds meer beleggers kiezen ervoor om te investeren in Cardano (ADA). De waarde van de munt is sinds het begin van 2021 meer dan tien keer in prijs gestegen. Volgens crypto-analistenbureau CoinShares heeft dat waarschijnlijk te maken met het duurzame karakter van Cardano.
Het blockchain-netwerk gebruikt namelijk niet het energieslurpende ‘proof of work’-systeem, maar de ‘proof of stake’-methode. Met deze methode heb je minder dan een duizendste van de energie nodig die je bij het ‘proof of work’-systeem gebruikt.
Volgens Charles Hoskinson (die eerder al Ethereum oprichtte, maar daarna met Cardano aan de slag ging) verbruikt het hele netwerk slechts 6 gigaiwattuur stroom per jaar. Ter vergelijking: uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge blijkt dat het netwerk van Bitcoin zo’n 121.36 terawattuur per jaar verbruikt.
2. Stellar Lumens
Volgens de website Investor Place is Stellar Lumens (XLM) nog efficiënter dan Cardano en daarom ook geschikt als duurzaam alternatief voor de Bitcoin. Sinds het begin van 2021 is deze cryptocurrency met bijna 300 procent in waarde gestegen. Door het duurzame karakter hebben al enkele grote partijen zoals IBM en Deloitte gekozen voor het netwerk van Stellar. Ook is Oekraïne bijvoorbeeld van plan om zijn nationale digitale valuta op XLM-technologie te bouwen.
3. Chia
Chia (XCH) is een new kid on the block in de cryptowereld, en claimt een duurzaam alternatief voor de Bitcoin te zijn. Zoals de meeste digitale valuta’s draait Chia op een blockchain-netwerk. Maar in tegenstelling tot veel andere cryptocurrencies gebruikt Chia de ‘proofs of space and time’-methode. Deze methode benut de ongebruikte schijfruimte op de harde schijven van gebruikers, waardoor het veel energiezuiniger is.
Chia is opgericht door Bram Cohen, die eerder al BitTorrent heeft opgezet, en heeft al de nodige investeerders aangetrokken. Maar omdat de cryptomunt nieuw is, heeft Chia nog een lange weg te gaan voordat het de marktwaarde van de Bitcoin bereikt.
4. Polkadot
Polkadot (DOT) was één van de beste altcoin-performers in 2020 en wordt ook wel een Ethereum-killer genoemd. En dat terwijl de munt pas ongeveer een jaar ‘live’ is. De oprichter van de munt is Gavin Wood, mede-oprichter van Ethereum. Ook Polkadot maakt gebruik van de ‘proof of stake’-methode, waardoor hij veel efficiënter is dan de Bitcoin en een plekje behoort tussen deze duurzame alternatieven.
5. Nano
Ook Nano (NANO) wordt expliciet gepromoot als een duurzaam alternatief voor de Bitcoin. Net zoals Cardano gebruikt Nano de ‘proof of stake’-methode, waardoor een transactie binnen enkele seconden is verwerkt op een normale computer.
Nadat Elon Musk aankondigde vanwege het milieu de Bitcoin niet meer te accepteren als betaalmiddel, verdubbelde de Nano in waarde. Inmiddels ervaart de hele cryptomarkt een dip en ook deze currency is nu weer evenveel waard als in eind april.