Een kijkje in de meest luxe privéjets die over onze aarde vliegen
Ben je het ook zat om met het openbaar vervoer naar je werk te reizen? Heb je 99 problemen aan je hoofd zonder dat geld er één van is? Klaar met de lange rijen op Schiphol? Dan is pendelen met een luxueuze privéjet om al het plebs te vermijden vast iets voor jou. We zetten ‘s werelds duurste privéjets op een rij.
Zo heb je tenminste al wat inspiratie alvorens je Boeing en Airbus gaat plat bellen.
De duurste privéjets ter wereld
Er vliegt slechts een klein aantal luxe privéjets over deze wereld dat zelfs de mond van de superrijken doet openvallen. Vijf bewijsstukken op een rij.
1. Boeing Business Jet 747-8i – 400 miljoen euro
Dacht je dat de Trump Force One het epitoom van luxe in de lucht was? Schattig. Dat betekent namelijk dat je nog nooit van ‘The Queen of the Skies’ (nee, niet Elizabeth II) hebt gehoord. Voor een slordige 400 miljoen euro krijg je dit duplex-vliegtuig met een totale oppervlakte van 445 vierkante meter. Suites, eetkamers, loungeruimtes en passagiershutten zijn verspreid over de gehele luxe privéjet.
Maar de master bedroom bevindt zich recht onder neus van de cockpit, zowat het rustigste plekje van het vliegtuig dat zich de baas onder ‘s werelds duurste privéjets mag noemen. Dan loop je die vervelende miljonairs die met je willen meevliegen tenminste niet tegen het lijf. Op de bovenste verdieping vind je zowel een bibliotheek als een multimedia-ruimte met een gigantische flatscreen-tv en een speelruimte voor de kinderen. In het midden van het luchtpaleis bevindt zich een grote salonruimte, waar passagiers kunnen afspreken om samen te relaxen en een koffietje te drinken.
2. Boeing 787 VIP Dreamliner – 153 miljoen euro
Nu zijn we bij de tweede grootste jongen onder ‘s werelds duurste privéjets beland (geland?). Van dit extravagante en luxueuze luchtschip dromen zelfs de ultrarijken (al zijn er die aan eentje niet genoeg hebben). Met een totale beloopbare oppervlakte van meer dan 250 vierkante meter lijkt jouw Amsterdamse schoenendoos nog kleiner, maar daarom niet goedkoper. Prijskaartje van deze privéjet: 153 miljoen euro.
Als passagiersvliegtuig biedt deze Boeing plaats aan meer dan 250 mensen, maar als businessjet slechts aan 40. Zoals je hierboven kan zien, heeft het interieur iets weg van de lobby van een exclusief hotel met ontelbaar veel loungeruimtes en ontspanningsmogelijkheden. Die zal je hoe dan ook goed kunnen gebruiken, gezien het maximale bereik van bijna 10.000 nautische mijl (of 18.000 kilometer).
3. De Airbus ACJ320neo – 110 miljoen euro
Wat als een New Yorks penthouse kon vliegen? Dan krijg je dit luxueuze luchtpaleis. De Airbus ACJ320neo is sinds 2020 de gouden standaard onder miljardairs en dat mag ook wel voor dit prijskaartje.
De passagiersversie van het vliegtuig wordt door onder anderen British Airways en Lufthansa gebruikt en kan zo’n 180 mensen vervoeren. De penthouse-versie is echter gelimiteerd tot slechts negentien personen, waarvan er zeventien op hetzelfde moment een dutje kunnen doen in een van de slaapkamers aan boord (en jij dacht dat je stoer was met je gastenlijst).
Het interieur is ingericht alsof het een appartement was, met master bedroom en ruime badkamer inbegrepen. Met een bereik van 6.000 nautische mijl (omgerekend zo’n 11.000 kilometer) zijn lange afstanden voor dit miljardairsspeeltje geen probleem. De nummer 3 op de lijst met duurste privéjets kost je 110 miljoen euro.
4. De Bombardier Global 7500 – 73 miljoen euro
De volgende luxe privéjet op het lijstje kost al een stuk minder, maar met 73 miljoen euro kom je letterlijk en figuurlijk ook al een heel eind. Zo’n 7.700 nautische mijl – of 14.000 kilometer om precies te zijn. Met een dining-room en volledig uitgeruste keuken, kom je in ieder geval aan je trekken in dit bakbeest.
En mocht je je tijdens een lange vlucht toch gaan vervelen, dan is er een multimedia ruimte met flatscreen aanwezig, een lounge om te keuvelen met je medepassagiers of een slaapkamer als je het gekeuvel met het gepeupel te vermoeiend vindt. Check hieronder een volledige rondleiding.
5. De Gulfstream G700 – 73 miljoen euro
Met deze dure vogel van eveneens 73 miljoen euro zal je nooit of te nimmer last hebben van een jetlag. Een speciaal ingebouwd lichtsysteem simuleert zonsopgang en -ondergang, zodat je lichaam zich makkelijker kan aanpassen wanneer je van de ene naar de andere tijdzone vliegt.
Deze luxe privéjet is meer business dan pleasure. Er is een kleine slaapkamer aan boord te vinden maar de comfortabele conferentie -of eetruimte voor zes personen staat voorop. Het vliegtuig heeft een bereik van maximaal 7.500 nautische mijl, oftewel een kleine 14.000 kilometer.
Luxe privéjet of luxe privétrein?
Ben je toch iets meer klimaatbewust geworden de afgelopen tijd en vind je net als Greta Thunberg dat luxueuze privéjets een overbodige luxe zijn? Dan kan je eventueel opteren om toch weer met de trein te pendelen. Niet zo maar een trein natuurlijk, maar deze next-level uberluxetrein.