Eerste reviews Dune binnen op Rotten Tomatoes: scoort Villeneuve?
Na bijna een jaar uitstel is Dune dan eindelijk in première gegaan. Een adaptatie van een iconisch boek dat al decennia onverfilmbaar wordt genoemd. Slaagt Denis Villeneuve er toch in? Rotten Tomatoes heeft de eerste reviews verzameld.
Denis Villeneuve heeft één van de meest indrukwekkende track records in Hollywood. De Canadese regisseur leverde het afgelopen decennium topfilm na topfilm af, zonder te struikelen of de plank mis te slaan.
Dune: onverfilmbaar
Prisoners, Sicario, Arrival, Blade Runner 2049: het overstappen op Engelse films bleek een gouden zet voor de 53-jarige filmmaker. Nu komt hij echter met een project dat wellicht zelfs voor Villeneuve te veel hooi op de vork zal zijn: Dune.
Als een boek vaak onverfilmbaar wordt genoemd, dan is het Dune wel, van Frank Herbert. Het boek uit 1965 is een iconisch stuk science-fiction, van een scope en diepgang die adapteren op het witte doek nagenoeg onmogelijk maakt. David Lynch probeerde het al in 1984, en faalde op een ondertussen cultfilm-achtige manier.
2021 is blijkbaar het jaar van de peperdure scifi-adaptaties. Want waar Apple TV+ de onmogelijke adaptatie aflevert met Foundation, doen Warner Bros. en Denis Villeneuve dat dus met Dune.
Eerste reviews Rotten Tomatoes
Na uitstel vanwege de pandemie is de film afgelopen week eindelijk in première gegaan tijdens het Venice International Film Festival. Terwijl fans op Instagram de outfits van Zendaya en Timothée Chalamet prezen, leverden aanwezige journalisten de eerste reviews af.
Maak je geen zorgen: alles wijst erop dat ook Dune een schot in de roos is. De blockbuster scoort vooralsnog niet de nagenoeg perfect score waar fans wellicht op hoopten, maar de tussentijdse gemiddeldes zijn niet misselijk.
Op Rotten Tomatoes heeft de film een gemiddelde van 85 procent na 34 recensies. Gemiddeld gaven de recensenten tot nu toe de film een 8.2 uit 10. Heel netjes.
(On)toegankelijk?
The Los Angeles Times concludeert: “Villeneuve trekt je mee in een verbazingwekkend levendig, soms aannemelijk zenuwslopend toekomstbeeld.”
Entertainment Weekly is ook positief, maar waarschuwt wel dat de film voor nieuwkomers soms pittig zal zijn: “Als je al tot je knieën in de Herbert-mythologie zit, zul je bij elk gefluisterd woord opgewonden raken; als je binnenkomt zonder het verschil te weten tussen een Holtzman-schild en een gat in de vloer, is het een langere wandeling.”
Ook The Hollywood Reporter lijkt erop te wijzen dat Villeneuve nou niet bepaald de meest toegankelijke film heeft gemaakt: “De film is deels een heldenreis en deels een overlevingsverhaal, maar blijft je ook geheimzinnige details toewerpen, wat de Herbert-nerds misschien opwindt, maar wat een groot deel van de overige kijkers zal doen uitzonen.”
Zeer positief
Toch zijn over het algemeen praktisch alle reviews zeer positief.
“Zelfs met zijn onvolkomenheden is Dune als een ervaring geweldig, met verbluffende speciale effecten, geweldig productieontwerp en een voortstuwende Hans Zimmer-soundtrack,” aldus USA Today.
Opvallend genoeg wordt de propvolle sterrencast van Dune soms juist als een minpunt aangestipt, zoals bijvoorbeeld in de recensie van Independent UK. Clarisse Loughrey schrijft: “De castingkeuze is matig.. Het is een kleine, maar opvallende chip in the paint als het op Dune aankomt – een werk dat verder van zo’n intimiderende grootsheid is dat het moeilijk te geloven is dat het überhaupt bestaat.”
Vrijwel iedereen is het over één ding eens: Denis Villeneuve heeft weer het onmogelijke geflikt. “Denis Villeneuve heeft het onmogelijke voor elkaar gekregen. Dune is een intelligente en bevredigende verfilming met de diepte en schaal die het verdient. En het is ook nog eens erg vermakelijk,” aldus filmrecensent Jo-Anne Titmarshi.
Nederlandse bioscopen
Dune draait vanaf 16 september in de Nederlandse bioscopen. Gaat dat zien, want Villeneuve wil graag een vervolg gaan regisseren om het verhaal rond te maken.
De top 10 beste Marvel films volgens IMDb en Rotten Tomatoes