Review-scores Dune: Part Two wijken flink af van vorige film
De reviews van Dune: Part Two stromen eindelijk binnen! Levert Denis Villeneuve echt zijn magnum Opus af? We maken de balans op.
Fans moesten door de uitgestelde release nog langer wachten op Dune: Part Two dan initieel de bedoeling was. Maar dan heb je ook wat, zo bleek afgelopen week.
Een slag om de arm voor Dune: Part Two
Critici kregen vorige week alvast de kans om de ambitieuze sequel in de bioscoop te aanschouwen, met de eerste reacties op sociale media als resultaat.
Ondanks het feit dat de recensenten door het embargo niet in detail konden treden vlogen termen als ‘magnum opus’ en ‘meesterwerk’ je om de oren.
Men leek het er unaniem over eens dat de tweede film een stuk beter dan de eerste Dune-film is. Dat belooft wat, gezien de scifi-film uit 2021 ook de hemel in geprezen werd.
Toch hielden we nog een slag om de arm, want eerste reacties na premières zijn bijna altijd positiever dan de uiteindelijke reviews. Pas als het embargo er vanaf is kunnen recensenten hun ongezouten mening geven.
114 reviews op Rotten Tomatoes
Je raadt het al: dat is nu het geval voor Dune: Part Two. Tientallen grote kranten, blogs en zelfstandige reviewers hebben een uitgebreide recensie van Denis Villeneuve’s nieuwste blockbuster gepubliceerd. We maken de balans op: is Dune: Part Two echt zijn magnum opus?
Met een ijzersterke Rotten Tomatoes-score van 97 procent na 114 recensies kunnen we bijna niet anders dan volmondig ‘JA!’ op die vraag antwoorden. Waar het eerste deel op 83 procent bleef steken komt Part Two in de buurt van de perfecte 100 procent.
Reviewers noemen de film nog steeds “de beste scifi-epic van de eeuw”, “een waar meesterwerk” en “het magnum opus van Denis Villeneuve”.
“Dune: Part Two doet niet alleen recht aan Herberts baanbrekende roman, het overschaduwt Dune uit 2021 zowel in omvang als ambitie,” concludeert filmrecensent Kevin Slane.
Zoeken naar minpuntjes
Waar de vorige film vooral de set-up voor dit tweede deel leek te zijn, gaat Villeneuve volgens recensenten met Part Two volledig los. Ook wordt vrijwel unaniem geprezen hoe hij de complexiteit van het originele boek in een blockbuster-film vol actie weet te proppen.
Zijn er dan ook tekortkomingen? Uiteraard. Alhoewel Dune: Part Two praktisch overal torenhoge cijfers krijgt, hebben ook lyrische recensenten heus wel wat op de scifi-film aan te merken.
Villeneuve is niet de beste in losse eindjes aan elkaar knopen, wordt vaak opgemerkt, al komt daar bijna altijd meteen weer een compliment achteraan: “Hij is misschien minder perfect als het op conclusies aankomt, maar hij is briljant in het oproepen van — een gevoel van onheil, een plotseling verschenen ruimteschip, een zandworm,” concludeert bijvoorbeeld recensent Jake Coyle van Associated Press.
Ook vinden een aantal reviewers dat de eerste act van de film ietwat traag op gang komt, al staat daar dan weer tegenover dat Dune: Part Two daarna volledig losgaat. Alsof je eerst in je achtbaankarretje omhoog zit, om vervolgens keihard naar beneden denderen.
Dit is waarom mensen naar de bioscoop gaan
Laat je echter niet tegenhouden door die kleine minpuntjes. De consensus is overduidelijk dat Dune: Part Two een schot in de roos is, een film die verwachtingen overtreft en nu al in toplijstjes met de beste scifi-films aller tijden mag belanden. Ja, een magnum opus.
Of, simpeler nog: “Dit is waarom mensen naar de bioscoop gaan.” Dat is overigens ook het advies dat veel recensenten je mee willen geven: “Dit is een blockbuster die je op het grootste scherm mogelijk wil zien.” Wacht dus niet op de onvermijdelijke streaming-release, is de boodschap.
Binnenkort kun je gelukkig zelf een oordeel gaan vellen, want Dune: Part Two is vanaf 29 februari in de Nederlandse bioscopen te zien. Check in de tussentijd voor uitgebreidere recensies het overzicht op Rotten Tomatoes, of lees de opvallende kritiek die Villeneuve op Marvel-films heeft.