NASA bevrijdt dankzij Dune astronauten van luiers met nieuw pak
Dune zit vol vette uitvindingen die wij graag in de echte wereld zouden zien. NASA liet zich nét door de minst aantrekkelijke innovatie inspireren in het ontwerp van een nieuw ruimtepak.
Op de planeet Arrakis in Dune is het kurkdroog. Vandaar dat de bewoners een speciaal pak dragen, een stillsuit. Dit vangt al hun zweet en urine op, zuivert het en leidt het terug naar boven, zodat de drager het weer kan opdrinken. NASA keek naar Dune en besloot dat niet de thopter of het energieschild, maar dit plaspak dé uitvinding was om de wereld mee te verrijken
Ruimtepak wordt nagemaakt voor ruimtemissie NASA
In het Artemis-programma richt NASA zich op de vraag hoe astronauten voor langere tijd kunnen overleven op een andere planeet. Een van de grootste bottlenecks is de vochttoevoer. In het reguliere ruimtepak van NASA zit een drinkreservoir waar één liter water in past − te weinig voor geplande spacewalks van de nabije toekomst. Deze zullen 8 tot maximaal 24 uur duren.
In 2026 staat Artemis III gepland, een ruimtetocht op de zuidkant van de Maan. Uiteindelijk wil NASA ergens in de jaren 30 een bemande missie naar Mars sturen. Tijdens beide missies moeten de astronauten lange voettochten kunnen maken. Het is duidelijk: NASA heeft een nieuw ruimtepak nodig.
Door Dune dragen astronauten binnenkort geen luiers meer
Sofia Etlin, wetenschapper bij de Cornell University, vertelt dat ze zich heeft laten inspireren door het stillsuit uit Dune bij het ontwikkelen van het nieuwe ruimtepak. Op dit moment dragen astronauten luiers als ze op een lange ruimtemissie gaan. Deze zijn niet alleen onhygiënisch en een recept voor blaasinfecties, maar ze lekken vaak ook nog. Niet wat je verwacht bij een bedrijf dat miljarden te besteden heeft, zegt Etlin tegen The Guardian.
In het nieuwe ontwerp van Etlin bevindt zich een siliconen reservoir rond de genitaliën dat urine opvangt. Zodra de astronaut moet plassen, wordt er een vacuümpomp geactiveerd. Deze pompt de urine door een filter en recyclet de plas in water met een efficiëntie van 87 procent. Het kost maar vijf minuten om een halve liter urine in water te veranderen. Daarna wordt het verrijkt met elektrolyten, waardoor de astronauten uiteindelijk een soort energiedrank gemaakt van hun eigen pis te drinken krijgen.
Op het eerste gezicht leek het ons niet aantrekkelijk, maar nu we er even over hebben nagedacht willen we dit zelf ook wel in onze onderbroek. Alhoewel, het ding weegt 8 kilo. Met de Aardse zwaartekracht is dat flink sjouwen.
Ook het leger is geïnteresseerd in Dune-wapens: eentje wordt op dit moment al gebruikt op het slagveld.