Drinkwaterprobleem met tomaten op te lossen, laten boeren zien
Dat nog steeds niet iedereen toegang heeft tot (schoon) drinkwater, is natuurlijk rampzalig. Iets waar we ons in Nederland maar weinig van kunnen voorstellen. Gelukkig zijn er genoeg slimme koppen die voortdurend oplossingen bedenken om het drinkwaterprobleem op te lossen. En soms zijn die oplossingen minder vergezocht en complex dan je zou denken. Een groep Californische boeren onderstreept dat.
Een van de meest veelzijdige vruchten zou zomaar eens een handje kunnen helpen met schoon drinkwater: de tomaat. Die toepassing kunnen we mooi toevoegen aan het rijtje ketchup, pastasaus en nepbloed. En ja, een tomaat is plantkundig gezien een fruitsoort. Maar belangrijker: een tomaat bestaat voor 95% uit water dat tijdens het verwerkingsproces meestal verdampt of rechtstreeks in de gootsteen verdwijnt.
Boeren maken schoon drinkwater van tomaten
De boeren van Ingomar Packing, een Amerikaans bedrijf in Californië dat tomaten verwerkt, gebruikt water uit tomaten dat wordt gezuiverd en opgevangen. Geweldig idee, maar een deel van de kudos gaat naar Australië. Daar werd de techniek tien jaar geleden al bedacht, maar nooit op grote schaal toegepast. Als de techniek ditmaal wel op grote schaal wordt overgenomen, kan er een hoop water worden bespaard. Daarnaast zal de economische waarde van de tomatenteelt toenemen. En dat is natuurlijk goed nieuws voor tomatenkwekers.
Hoe het precies werkt? Water dat natuurlijk voorkomt in tomaten wordt opgevangen en vervolgens gezuiverd door speciale units. Klinkt simpel genoeg, maar deze speciale units zijn vrij kostbaar. Toch denkt Terry Paule, CEO van Botanical Water Technologies, dat de units in de nabije toekomst al rendement opleveren. De eerste tanks met water zijn al in gebruik genomen door het Central California Irrigation District om het grondwater aan te vullen.
Drinkwaterprobleem oplossen voor 100 miljoen kwetsbare mensen
Terry Paule deelt graag zijn filantropische gedachtegoed. “Met deze techniek hopen we een trend te starten met faciliteiten over de hele wereld om schoon drinkwater te produceren, waar op dit moment onbenut potentieel ligt. Ons doel is om positieve impact te creëren en de 100 miljoen meest kwetsbare mensen op aarde te helpen met schoon drinkwater”.
Check ook dit item van Arjen Lubach, waarna je de opstandige boeren (los van de agressieve exemplaren) iets beter begrijpt.